'Sluiting Hemwegcentrale spaart 1,4 miljard uit'

Het sluiten van de Hemwegcentrale bespaart de samenleving een schadepost van honderden miljoenen aan het klimaat en de volksgezondheid. Dat concludeert Natuur & Milieu uit een eigen berekening. De 55 miljoen euro die nodig is om de kolencentrale te sluiten lijkt dan een koopje.

Bart van Zoelen
De Hemwegcentrale in Westpoort. Beeld Hollandse Hoogte
De Hemwegcentrale in Westpoort.Beeld Hollandse Hoogte

Natuur & Milieu heeft de maatschappelijke kosten in kaart gebracht voor het geval de Hemwegcentrale nog tot 2034 steenkool verstookt. Pas in dat jaar komt de elektriciteitscentrale van energiebedrijf Nuon aan het einde van zijn technische levensduur.

Het leidt tot spectaculaire bedragen: 947 miljoen euro aan klimaatschade als gevolg van extra CO2-uitstoot. Daarnaast is er de schade die de luchtverontreiniging toebrengt aan de gezondheid van mensen in de Amsterdamse regio die letterlijk onder de rook van de Hemwegcentrale wonen: 136 miljoen door zwaveldioxide en 313 miljoen door stikstofdioxiden.

De totale schade die kan worden vermeden door de kolencentrale te sluiten, komt volgens Natuur & Milieu uit op 1,4 miljard euro. Reden genoeg voor het nieuwe kabinet om Nuon tegemoet te komen, vindt Geertje Van Hooijdonk, interimdirecteur van Natuur & Milieu. "De opbrengst voor de samenleving is enorm," zegt zij. "Lage investering, hoog rendement."

Chocoladefabriek
Maar klopt het sommetje van de klimaatschade wel? Als er geen stroom meer uit de Hemwegcentrale komt, moeten we die 630 megawatt toch ergens anders vandaan halen? En dan ligt het toch voor de hand dat die elektriciteit de eerste jaren óók wordt opgewekt door fossiele brandstoffen met alle CO2-uitstoot van dien.

Volgens Van Hooijdonk hoeft dat niet. "We hebben het over de periode na 2020, in dat jaar wil Nuon de Hemwegcentrale sluiten. Het gaat om een relatief kleine, maar vervuilende kolencentrale. Nederland exporteert op dit moment elektriciteit. En in 2020 komt het eerste windpark op zee van 1400 megawatt gereed."

Natuur & Milieu haakt aan bij het initiatief van de duurzame energieleverancier Vandebron die vorige week 1 miljoen euro bood voor de Hemwegcentrale. Wethouder Abdeluheb Choho deed er namens de gemeente Amsterdam prompt een miljoen bovenop. Daarna bood ook chocolademerk Tony's Chocolonely nog een miljoen als de Hemwegcentrale geschikt blijkt om er een chocoladefabriek in te vestigen.

Enthousiast
Nuon reageerde vorige week afwijzend op deze biedingen. Deze week noemde het energiebedrijf alsnog een bedrag van 55 miljoen euro. Dat is de 'compensatie' die Nuon verlangt van het kabinet om de centrale per 2020 te sluiten. Veertig miljoen voor een sociaal plan voor de 200 mensen die er werken en 10 tot 15 miljoen voor de ontmanteling van de Hemweg-8-centrale.

Nu reageert Nuon bijna enthousiast op de berekening van Natuur&Milieu. "We hebben met interesse kennis genomen van het bericht van Natuur en Milieu." Nuon zegt open te staan voor gesprekken met het kabinet over sluiting van de centrale. Tegelijk herhaalt Nuon uitdrukkelijk de mogelijkheid dat het de Hemwegcentrale verkoopt aan een ander energiebedrijf, als er geen compensatie komt.

"Cruciaal is voor ons een goede regeling voor ons personeel - zowel bij sluiting als bij verkoop."
Deze week startten Amsterdammers onder de naam Hete Kolen ook een crowdfunding om geld bijeen wil brengen voor de sluiting van de Hemwegcentrale. Die actie noemt Nuon 'sympathiek'. "Het laat zien dat er maatschappelijk draagvlak is."

Lees ook: Met een paar miljoen krijg je een kolencentrale niet dicht

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden