Sluiting Guantánamo Bay opnieuw uitgesteld

De geplande sluiting door de VS van de gevangenis voor terreurverdachten op Guantánamo Bay op Cuba is weer op de lange baan geschoven. Het Witte Huis heeft het plan van het ministerie van Defensie afgekeurd, omdat het te duur is. Dat schrijft zakenkrant the Wall Street Journal.

De gevangenis op Guantánamo Bay Beeld afp
De gevangenis op Guantánamo BayBeeld afp

De bedoeling is niet alleen om 'Guantánamo' te sluiten, maar ook om in plaats daarvan een andere gevangenis in de Verenigde Staten te bouwen. De geraamde kosten zijn ongeveer 600 miljoen dollar, wat omgerekend zo'n 566 miljoen euro is, zeggen ambtenaren die bekend zijn met het plan. President Barack Obama heeft om herziening gevraagd.

Voor Obama is het sluiten van de gevangenis evenwel erg belangrijk. Hij heeft vanaf zijn aantreden in 2009 gezegd dat dit moest gebeuren voordat hij in 2017 het Witte Huis moet verlaten. Guantánamo Bay is volgens hem slecht voor het imago van de VS. Bovendien is opsluiting van verdachten op Cuba duurder dan opsluiting in de VS.

Verdacht van terreur
Op de marinebasis zitten nog meer dan honderd gevangenen. De meesten van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbeweging Al-Qaida en de Taliban. Maar het gevangenkamp is omstreden omdat veel gedetineerden er zonder vorm van proces zitten of ooit zijn aangeklaagd.

De VS bekijkt of ze kunnen worden overgeheveld naar militaire complexen in de Amerikaanse staten Kansas en South-Carolina. Daarnaast is de VS in gesprek met andere landen om daar in ieder geval een deel van de gevangenen te verplaatsen. Het zou gaan om ongeveer vijftig mensen.

Zo zijn recentelijk vijf gedetineerden overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. Nederland weigert ondanks aandringen gevangenen op te nemen.

President Obama. Beeld getty
President Obama.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden