Sluiting dreigt voor nog drie Amsterdamse cafés

Het terras van de Heineken Hoek aan het Kleine Gartman Plantsoen. Heineken eist maandag in een kort geding ontruiming van de zaak. Foto ANP Beeld
Het terras van de Heineken Hoek aan het Kleine Gartman Plantsoen. Heineken eist maandag in een kort geding ontruiming van de zaak. Foto ANP

AMSTERDAM - In het conflict tussen Heineken en horecatycoon Sjoerd Kooistra dreigen opnieuw drie Amsterdamse horecazaken het loodje te leggen. De bierbrouwer eist maandag in kort geding de ontruiming van de Heineken Hoek op het Kleine-Gartmanplantsoen, gaycafé Soho in de Reguliersdwarsstraat en de Three Sisters Pub op het Rembrandtplein.

Eerder liet Heineken, dat nog zeven miljoen euro tegoed zegt te hebben van Kooistra's ondernemingen, al vier andere Amsterdamse zaken sluiten: April, Exit, Dante en Three Sisters/NY Steakhouse.

Heineken en Kooistra die over en weer miljoenenclaims bij elkaar neerleggen, hebben elkaar in het juridische gevecht de laatste weken gemiddeld drie keer per week voor de rechter getroffen.

Het bombardement aan kort gedingen speelt zich af in heel Nederland.

Heineken eist maandag ook sluiting van twee Kooistra-zaken in Nijmegenen twee in Eindhoven. Afgelopen donderdag kreeg Heineken van de rechter toestemming om het bekende café Ome Ko in Muiden te ontruimen, waar een Kooistra-BV de huurachterstand heeft laten oplopen tot circa veertigduizendeuro.

Deze week besliste de rechtbank in Groningen dat Kooistra aan Heineken 1,5 miljoen euro moet betalen voor een mislukt gezamenlijk horecaproject in die stad Met Heineken Hoek, Soho en de Three Sisters Pub, plus een leegstaande zaak op Leidseplein 19, is volgens Heineken bijna een half miljoen huurachterstand gemoeid.

Kooistra zou vrijwel niets meer betalen en heeft ook nog niet voldaan aan een vonnis van 31 maart om ruim een miljoen euro te betalen, zijnde de achterstanden van de vier reeds ontruimde zaken in de stad.

Terwijl Heineken meent aan huur, financiering en drankleverantie zeven miljoen van Kooistra tegoed te hebben, is Kooistra met een vergelijkbare claim gekomen. Daarin zit de korting die zijn bedrijven krijgen voor de grote bierafname en achterstallige huur van Heineken aan Kooistra. De brouwerhuurt 41 zaken van Kooistra en betaalt daarvoor zevenmiljoen per jaar, maar die betaling ligt lopende het conflict stil. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden