Sluiting dreigt voor cafés met dronken gasten

Horecaondernemingen waar handhavers een dronken gast aantreffen, kunnen met ingang van 1 november een week worden gesloten. 'We zijn vogelvrij verklaard.'

Archiefbeeld. Beeld anp

De wet bestaat al vele jaren, maar het vooruitzicht dat de gemeente Amsterdam mannetjes op pad stuurt om er ook werkelijk op toe te zien dat die wordt nageleefd, bezorgt de hoofdstedelijke horeca een rolberoerte. Als cafés na 1 november mensen in huis hebben die in kennelijke staat verkeren, wacht ze een week sluiting.

Bij de tweede keer moeten ze een maand dicht en de derde keer is het met de zaak gedaan. Three strikes you're out is het leidende beginsel van de jongste Handhavingsstrategie Drank en Horeca, die kroegbazen als voorlopig hoogtepunt beschouwen van pogingen hun het leven en werken onmogelijk te maken.

De Drank- en Horecawet kent al sinds 1964 de zinsnede: 'Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.'

In de praktijk worden genoemde personen pas als ze écht lastig zijn, dringend op de mogelijkheid van een colaatje gewezen, maar per 1 november vormt de enkele aanwezigheid van een onsamenhangende gast een directe bedreiging voor de horecaondernemer. Als op dat moment met een brevet Drank & Horeca uitgeruste bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's) van de stadsdelen binnenvallen, gaat de zaak een week op slot.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden