'Sluiting coffeeshops 1012-gebied mist doel'

De sluiting van coffeeshops in het Wallengebied dient geen enkel redelijk doel, is willekeurig en wordt door de gemeente onder valse vlag nagestreefd.

The Grasshopper in de Oudebrugsteeg, mag geen softdrugs meer verkopen. Dit heeft mede te maken met het 1012-beleid. Beeld Jean-Pierre Jans www.jeanpierrejans.nl
The Grasshopper in de Oudebrugsteeg, mag geen softdrugs meer verkopen. Dit heeft mede te maken met het 1012-beleid.Beeld Jean-Pierre Jans www.jeanpierrejans.nl

Dat betoogde advocaat Sebastiaan Levelt vanochtend in de Amsterdamse rechtbank, namens negen coffeeshophouders die in het kader van Project 1012 - de opschoning van de binnenstad - hun gedoogvergunning kwijtraken.

De eigenaren van de coffeeshops willen hun nering behouden, of ten minste behoorlijk gecompenseerd worden. Ze vinden dat ze oneerlijk worden behandeld, niet alleen ten opzichte van andere 'criminogene' ondernemers (belwinkels, massagesalons etc.), maar ook vergeleken met winkeliers die als 'netjes' worden beschouwd. Een predicaat dat hen overigens ook toekomt, menen ze.

De gemeente wil het aantal 'dubieuze' ondernemers in het gebied aanmerkelijk verminderen en doet dat op 'ruimtelijk-economische' gronden. Dat is, betoogde advocaat Levelt, niet iets dat onder normaal bedrijfsrisico valt. De gemeente, zei hij, gebruikt daarbij bovendien waar het zo uitkomt het softdrugsbeleid om nieuwe ruimtelijke inzichten door te voeren.

Bonafide
Maar, zegt Levelt, er is geen objectieve rechtvaardiging om coffeeshophouders anders te beoordelen dan andere ondernemers. 'Door dit wel te doen, doet de gemeente precies wat zij stelt niet te doen: deze ondernemers afrekenen op hun gedoogstatus.' Terwijl het toch gaat om 'bonafide, streng gereguleerde en gecontroleerde ondernemers die al tientallen jaren deel uitmaken van het reguliere Amsterdamse horeca-aanbod'.

De hoofddoelstelling van Project 1012 is het doorbreken van een criminele infrastructuur, maar Levelt ziet niet in hoe dat gediend wordt met sluiting van coffeeshops. Sterker: terwijl een bonafide coffeeshop dicht moet, omdat die zich in het postcodegebied 1012 bevindt, kan een onbetrouwbare hasj- en wietverkoper twee straten verderop redelijk ongestoord zijn gang gaan.

Sluiting van twee coffeeshops in de Lange Niezel heeft geen enkel effect gehad op het aanzicht van de straat, aldus Levelt, terwijl allerlei andere obscure zaakjes daar ongemoeid worden gelaten. De advocaat nodigde de rechtbank uit zelf te gaan kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden