Sluiten kolencentrales kost consument 13 euro

Als alle kolencentrales in Nederland worden gesloten gaat de energierekening voor de consument met gemiddeld 13 euro per jaar per huishouden omhoog.

ANP/Het Parool
De elektriciteitscentrale Centrale Hemweg, inclusief de kolengestookte centrale Hemweg 8 Beeld ANP
De elektriciteitscentrale Centrale Hemweg, inclusief de kolengestookte centrale Hemweg 8Beeld ANP

Dat staat in een maandag verschenen rapport (.pdf) van het aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) gelieerde onderzoeksburaeau 'SEO Economisch Onderzoek', in opdracht van Natuur & Milieu.

Voor de energiebedrijven betekent het een inkomstenverlies van in totaal 1,9 miljard euro. Maar per saldo levert het sluiten van de centrales 4,7 miljard aan extra welvaart op voor Nederland, aldus het onderzoek.

Dat komt voor een belangrijk doordat er geen kosten gemaakt hoeven te worden voor schade aan de volksgezondheid en klimaat, zeggen de onderzoekers.

Hemweg 8
Het kabinet overweegt op korte termijn nog twee kolencentrales te sluiten, een van die twee is de Hemweg 8 bij Amsterdam. De sluiting van Hemweg 8 zou dan, samen met het die van Amercentrale 9 (bij Geertruidenberg), bovenop de al voorgenomen sluiting van vijf van de tien overige Nederlandse kolencentrales komen.

Dit najaar wordt hierover definitief een knoop doorgehakt.

Klimaatakkoord
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) reageren hiermee op de klimaatakkoord in Parijs en op de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. In de door duurzaamheidsorganisatie Urgenda aangespannen zaak oordeelde die dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Volgens milieuorganisatie zorgt de luchtvervuiling uit de centrales voor een verminderde kwaliteit van leven en voortijdig overlijden bij omwonenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden