'Sluit snackbar om 4 uur'

Hugo Logtenberg
Drukte op zaterdagavond rond de uitgaansgelegenheden op het Rembrandtplein in Amsterdam. Foto © anp Beeld
Drukte op zaterdagavond rond de uitgaansgelegenheden op het Rembrandtplein in Amsterdam. Foto © anp

De sluitingstijden voor snackbars in de uitgaansgebieden Leidseplein en Rembrandtplein moet zo snel mogelijk worden teruggebracht van 06.00 uur naar 04.00 uur.

Snackbars en broodjeszaken vormen in de twee tussenliggende uren 'een soort magneet voor bezoekers die veel agressief gedrag tonen, lichtgeraakt zijn en veelal te veel drank op hebben'. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan de gemeenteraad in een brief met zijn horecavisie voor de stad.

Hij is bezorgd over de ongeregeldheden die zich voordoen bij snackbars als kroegen en discotheken in deze populaire uitgaansgebieden om 04.00 uur sluiten. Aan de huidige pilot, die een sluitingstijd van 06.00 uur mogelijk maakt, moet dan ook op korte termijn een einde komen, vindt Van der Laan. 'Dat heeft niets met vertrutting te maken, maar met een zorgvuldige afweging van verschillende belangen.'

Zo is de situatie volgens Van der Laan 'niet verergerd' dankzij de inzet van extra politietoezicht. 'Alleen legt die een onevenredig beslag op de politiecapaciteit.'

Nieuw in het plan is het voornemen tien wisselende locaties buiten de traditionele uitgaansgebieden aan te wijzen waarvoor een 24 uursvergunning kan worden verkregen. Voorwaarde is wel dat er sprake moet zijn van verschillende activiteiten en dat eventuele omwonenden geen extra hinder mogen ondervinden. Van der Laan noemt de noviteit een aanvulling op het 'reeds kwalitatief hoogwaardige uitgaanscircuit' in de stad.

Volgende week debatteert de gemeenteraad over zijn voorstellen.

Wat is uw ervaring na sluitingstijd?
Laat het ons weten: stad@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden