'Sluit Geldersekade af om overlast te stoppen'

Stadsdeel Centrum wil de even zijde van de Geldersekade 's avonds en 's nachts afsluiten voor gemotoriseerd verkeer, om overlast van rondrijdende taxi's en sluipverkeer tegen te gaan.

De Geldersekade in Amsterdam Centrum. Beeld Floris Lok
De Geldersekade in Amsterdam Centrum.Beeld Floris Lok

Het gaat om het stuk tussen de Schreierstoren en de Bantammerbrug. Het stadsdeel komt daarmee deels tegemoet aan de wensen van bewoners van de Geldersekade. Die ondervinden overlast van taxi's en sluipverkeer sinds de instelling van eenrichtingsverkeer op de oneven zijde, in 2011.

Voor die tijd konden automobilisten het gebied zowel in als uit via de oneven zijde van de Geldersekade. Door de aanleg van de Odebrug, die het Oosterdokseiland moet ontsluiten, was dit verkeerstechnisch niet meer mogelijk.

Daarom werd op de oneven zijde eenrichtingsverkeer ingesteld. Verkeer zou voortaan via de Sint Antoniesbreestraat of de Kloveniersburgwal het gebied in rijden. Maar veel meer auto's en vrachtwagens dan verwacht rijden vanaf de Prins Hendrikkade naar de Nieuwmarkt via de even zijde van de Geldersekade.

Wegdek voortdurend kapot
'Dit zorgt niet alleen voor veel geluids- en stankoverlast bij de bewoners van de Geldersekade,' zegt een woordvoerder van het stadsdeel, 'maar ook is het wegdek niet bestand tegen zoveel verkeer - we zijn voortdurend bezig het te herstellen.'

Omdat een groot deel van de overlast wordt veroorzaakt door rondrijdende taxi's wil het stadsdeel de even zijde tot aan de Bantammerbrug 's avonds en 's nachts afsluiten met uitneembare palen. Alleen bewoners krijgen daarvan een sleutel. Op die manier kunnen de taxi's niet langer de lus Nieuwmarkt-Geldersekade-Prins Hendrikkade rijden.

Het plan de kade alleen nog tussen zeven uur 's ochtends en twaalf uur 's middags open te stellen, zodat ook het vrachtverkeer wordt geweerd, stuit vooralsnog op te veel bezwaren bij ondernemers in de buurt.
Vanavond overlegt het stadsdeel in het Bethaniënklooster met belanghebbenden.

Vandaag in Het Parool: reportage van de Geldersekade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden