Slovenië en Oostenrijk ruziën over worst: Niemand pakt ons de Krainer af

Slovenië en Oostenrijk liggen in de clinch, en wel om een varkensworstje. Beide landen beschouwen de pittige delicatesse, afkomstig uit de grensstreek Carniola, als cultureel erfgoed.

Een Kranjska klobasa, of in het Oostenrijks: de Krainerwurst Beeld reuters
Een Kranjska klobasa, of in het Oostenrijks: de KrainerwurstBeeld reuters

De Sloven noemen het worstje 'Kranjska klobasa' en de Oostenrijkers noemen het 'Krainerwurst'. Maar nu heeft Slovenië de Europese Unie gevraagd om het alleenrecht op de naam. Daardoor zou Oostenrijk de naam 'Krainerwurst' niet meer officieel mogen gebruiken.

Keurmerk
Slovenië wil dat de worst een beschermde geografische aanduiding krijgt. Een keurmerk die beroemde producten zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas uit Italië en Champagne uit de Franse streek ook hebben.

De Slovenen zijn er van overtuigd dat de culinaire specialiteit, gemaakt van varkensgehakt en gekruid met knoflook en peper, ontstaan is op hun grondgebied in de negentiende eeuw toen het kleine Carniola deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

Oostenrijkers zeggen dat ze onder geen beding de naam gaan aanpassen, zowel voor de standaard Krainerwurst of de met kaas gevulde versie, genaamd Käsekrainer. De worstjes zijn één van de meest populaire snacks in het land.

'We laten niemand ons de Krainer afpakken', zegt Niki Berlakovich, de Oostenrijkse minister van Landbouw. Volgens hem zou het afpakken van de naam slecht zijn voor de economie in het land en een bedreiging zijn voor de Oostenrijkse culinaire tradities.

Een Käsekrainer. Beeld Kobako/Wikipedia
Een Käsekrainer.Beeld Kobako/Wikipedia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden