Slotoffensief tegen ontbossing Amazonewoud

Bijna tweeduizend mensen zijn gisteren in het Braziliaanse Sao Paulo samengekomen voor de afsluiting van een protestcampagne tegen een omstreden wet die de deur opent voor een verdere ontbossing van het Amazonewoud.

Redactie
Een demonstrante roept de Braziliaanse president Dilma Rousseff op haar veto uit te spreken tegen een amnestieregeling in de nieuwe 'boswet'. Beeld afp
Een demonstrante roept de Braziliaanse president Dilma Rousseff op haar veto uit te spreken tegen een amnestieregeling in de nieuwe 'boswet'.Beeld afp

De betogers eisen dat de Braziliaanse president Dilma Rousseff haar veto gebruikt tegen de wet. Ze heeft daarvoor tijd tot 25 mei. De wet komt bijzonder ongelegen voor het imago van Brazilië, dat volgende maand als gastheer optreedt voor de Rio+20-top over duurzame ontwikkeling.

Hervorming
De manifestatie vormt het sluitstuk van een nationale campagne die de dag na de goedkeuring van de wet in het parlement op 25 april werd gelanceerd. De hervorming van de boswet werd gezien als overwinning van de machtige landbouw- en voedingsmiddelenindustrie op de milieuactivisten, die vrezen voor de vernietiging van duizenden vierkante kilometers Amazonewoud.

Amnestie
De vroegere boswet verplichtte landeigenaars om tot tachtig procent van het Amazonewoud intact te laten. De nieuwe wet maakt de beschermde gebieden kleiner. Bovendien verleent de wet amnestie voor illegale ontbossing die heeft plaatsgevonden voor juli 2008. Volgens experts zou president Rousseff overwegen een veto af te kondigen tegen de amnestieregeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden