Graphic

Slotervaartziekenhuis werd gerund als familiebedrijfje

Een broer regelt de koffie, een zus leidt de schoonmaakdienst, twee neven werken elders in het gebouw. Het Slotervaartziekenhuis zoals Aysel Erbudak dat leidt van 2006 tot begin 2013, oogt in veel opzichten als een familebedrijfje.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat beeld schetst het vrijdag verschenen boek De Kraak van het Slotervaartziekenhuis en de Avonturen van Aysel Erbudak van de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad).

Najaar 2006 koopt Erbudaks zakenpartner Jan Schram - een schatrijke grondontwikkelaar - het noodlijdende ziekenhuis. Erbudak wordt bestuursvoorzitter. De fiscus heeft haar en Schram op de korrel. In 2005 en 2006 observeren medewerkers parkeerterreinen bij de Zwarte Markt in Beverwijk, die eigendom zijn van het duo. Parkeerwachters die dat bemerken, doen hun hesjes uit en rennen weg. Het versterkt de vermoedens dat een deel van de opbrengsten zwart wordt verdiend.

De inspecteurs stuiten op een lening van Schram aan Erbudak van negen ton waarover niets op papier staat. Datzelfde geldt voor een lening van een bedrijf van het duo van 30.000 euro aan een burgemeester in Turkije, waar ze een zorgproject van de grond willen tillen. Schriftelijke afspraken over rente en aflossing ontbreken. Zo is de modus operandi van de twee: korte lijntjes, zo min mogelijk op schrift.

BMW voor de ingang
Die werkwijze introduceren ze in het Slotervaart. Zonder schriftelijke overeenkomst leent Schram het ziekenhuis 26 miljoen euro. Net als in hun andere bedrijfjes is geen salaris vastgesteld voor Erbudak, die leeft van de creditcard van het Slotervaart. Ze neemt regelmatig geld op uit een van de ziekenhuiskluizen, gevuld met onder andere parkeergelden en contanten van onverzekerde patiënten. Collegadirecteur Dees Brandjes geeft ze 10.000 euro uit een kluis. Nadien is geen kwitantie van het salarisvoorschot te vinden.

Erbudaks BMW staat pal voor de ingang. Ze schakelt soms personeelsleden in voor privéritjes, bijvoorbeeld om een kind op te pikken. In drie jaar tijd worden 68 verkeersovertredingen met de BMW begaan, goed voor 7.606 euro aan boetes.

Strafbare feiten
In haar eerste jaren boekt Erbudak grote zakelijke successen. Maar gaandeweg jaagt ze steeds meer partijen tegen zich in het harnas. Zorgverzekeraar Achmea, de gemeente Amsterdam, de ondernemingsraad, de medische staf, collega-directeuren: begin 2013 wenst iedereen haar vertrek en volgt ontslag.

De vermenging van privé en zakelijk komt haar duur te staan. Ze moet 4,2 miljoen terugbetalen. Geld dat ze zegt niet te hebben. Ze is failliet verklaard. De Fiod doet onderzoek naar diverse transacties die zij als bestuursvoorzitter deed. Ze wordt verdacht van een trits aan strafbare feiten.

Lees vandaag (13-11) meer in Het Parool over de avonturen van Aysel Erbudak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden