Slotervaartziekenhuis verliest geding tegen vermeende handlanger Aysel Erbudak

Er is geen bewijs dat Aysel Erbudak, de ex-directeur van het Slotervaartziekenhuis, haar functie heeft misbruikt om een miljoen euro weg te sluizen.

Aysel Erbudak.Beeld anp

De beschuldiging stond centraal in een zaak die het ziekenhuis had aangespannen tegen een vermeende handlanger van Erbudak, de topman van het Utrechtse bedrijf Simed International. Volgens de rechtbank in Utrecht is er geen bewijs voor valse facturen en onrechtmatig handelen. Het ziekenhuis moet eventuele schade aan Simed vergoeden.

Erbudak werd begin dit jaar ontslagen en is sindsdien verwikkeld in een machtsstrijd om het ziekenhuis. In een reactie op de uitspraak stelt Simed steeds de indruk te hebben gehad dat de rechtszaak onderdeel was van die strijd. Volgens het Slotervaart bleek na Erbudaks ontslag dat het ziekenhuis in 2008 een miljoen had betaald aan Simed voor goederen die nooit werden geleverd. Het ziekenhuis wil dat geld terug.

Koopsom
Erbudak zou Simedtopman Sietse Zoodsma voor haar karretje hebben gespannen. Ze wilde een ziekenhuis in Turkije neerzetten en combineren met een vakantieresort dat ze exploiteerde. Daarvoor was een bankgarantie van 1 miljoen nodig. Die kwam van Simed. Ter zekerheid van de garantie maakte het ziekenhuis een miljoen over aan Simed. Toen Erbudak de koopsom niet kon opbrengen werd de deal afgeblazen en de bankgarantie opgeëist. Daarmee was het Slotervaart één miljoen armer. Voor Simed was er winst noch verlies.

Uit een email uit maart 2008 over het Turkse plan, gericht aan de directie van het Slotervaart en Zoodsma, concludeert de rechtbank dat de Simedtopman er van uit mocht gaan dat Erbudak namens het ziekenhuis opereerde en geen sprake was van een priveproject. Op een zitting eind september zei Zoodsma dat zijn bedrijf vaker bankgaranties afgeeft voor een klant, in de hoop een project van de grond te tillen.' Hij zei dat hij Erbudak in maart 2008 had leren kennen. 'Dan zou ik twee maanden later meewerken aan valsheid in geschrifte? En waarvoor?'

Lees morgen (03-12) meer in het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden