Slotervaartziekenhuis ontkent verdoezelen miljoenenwinst uit heroïneproductie

Het Slotervaartziekenhuis verwerpt de suggestie dat miljoenenwinsten met producten en distributie zijn verdoezeld en benadrukt dat het geld ten goede komt aan onderzoek en gezondheidszorg.

Bas Soetenhorst
Het ziekenhuis aan de Louwesweg in Nieuw-West Beeld Floris Lok
Het ziekenhuis aan de Louwesweg in Nieuw-WestBeeld Floris Lok

Volgens het ziekenhuis heeft altijd 'strikte geheimhouding berust' op het contract tussen het ministerie en het dochterbedrijf van het Slotervaart dat de heroïne maakt en verspreidt.

Uitlokking
Daarom, en uit veiligheidsoverwegingen, staan de miljoenenwinsten niet expliciet in de jaarrekeningen, aldus het ziekenhuis. Als bekend wordt waar en door wie de heroïne wordt gemaakt, kan dat leiden tot uitlokking van criminele activiteiten, stelt het Slotervaart. Het ziekenhuis betreurt dat hiermee geen rekening is gehouden door de schrijvers van het boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis - en de avonturen van Aysel Erbudak. In dat boek, van de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad), worden de heroïnewinsten geopenbaard.

Volgens het ziekenhuis is niet één keer, zoals in het boek staat, maar twee keer een winst van 150.000 euro uitgekeerd aan een dochterbedrijf van het Slotervaart. Zulke uitkeringen zijn omstreden. Volgens het ziekenhuis zijn ze aangewend om patenten op andere producten mee te kopen en is hiermee een nieuwe 'productiefaciliteit' neergezet.

Bizar
Met de heroïne-bv maakte het ziekenhuis lange tijd winsten van meer dan dertig procent. De winsten die nu worden gemaakt zijn 'navenant lager' dan eerder het geval isen bestemd voor onderzoek, aldus het ziekenhuis.

In de Tweede Kamer leven vragen over de zaak. Een meerderheid wil in debat met minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Hanke Bruins Slot noemt het 'bizar' dat winst wordt gemaakt op een medische voorziening.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden