Slotervaartziekenhuis moet half miljoen terugbetalen om heroïnewinsten

De heroïne-bv van het Slotervaartziekenhuis moet een kleine half miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Volksgezondheid, omdat er te veel is verdiend met de productie en distributie van heroïne.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit staat in een brief die minister Edith Schippers gisteravond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin gaat ze in op vragen die zijn gerezen na berichten in deze krant dat het Slotervaartziekenhuis miljoenenwinsten maakte met een dochterbedrijf dankzij de opdracht van het ministerie om heroïne te produceren voor langdurig verslaafden.

De inkomsten van de heroïne-bv bleven van 2006 tot 2013 geheel onzichtbaar in de jaarrekeningen van het Slotervaart, nadien werden ze er verhuld in opgenomen. Sinds eind 2013 is de bv mede-eigendom van het naast het Slotervaart gelegen Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

De heroïne-bv wordt bestuurd door Jos Beijnen, de apotheker van het Slotervaart en het Antoni van Leeuwenhoek, van 2006 tot begin 2014 tevens directielid van het Slotervaartziekenhuis. Schippers schrijft dat Beijnen in zowel 2007 als in 2010 1,5 ton winst uit de heroïne-bv uitkeerde aan een andere bv en dat de gelden niet naar het ziekenhuis zijn gegaan. Vorige week stelde het Slotervaart in een persbericht dat de winsten zijn aangewend om patenten te kopen. Voor zorginstellingen geldt een verbod op winstuitkeringen. De heroïne-bv is geen zorginstelling en daarom is uitbetaling van het dividend toegestaan, schrijft de minister.

Onwenselijk
Toch vond haar ministerie deze winstuitkeringen onwenselijk - sinds 2012 is er een contractueel verbod.Met de heroïneproductie maakte het Slotervaart volgens het vorige week verschenen boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis en de avonturen van Aysel Erbudak ruim dertig procent winst op de omzet.

Volgens Schippers geeft de suggestie dat het Slotervaart winst heeft gemaakt met heroïnehandel 'een vertekend beeld'. De inkomsten zijn volgens haar gebruikt om te investeren in onderzoek, ontwikkeling en productie van medicinale heroïne. De reserves van de heroïne-bv bedroegen eind vorig jaar 3,3 miljoen euro, aldus de minister.

Nieuwe overeenkomst
Dit jaar is een nieuwe overeenkomst met de heroïne-bv gesloten, die loopt tot juli 2019. Bij de onderhandelingen heeft het ministerie bedongen dat de heroïne-bv 468.753 euro terugstort, omdat de reserves hoger waren dan was overeengekomen.

Het dochterbedrijf van het Slotervaart en het Antoni van Leeuwenhoek is mondiaal de enige legale heroïneproducent. De drugs worden onder toezicht van hulpverleners verstrekt aan ruim zevenhonderd langdurig verslaafden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden