Update

Slotervaartziekenhuis incasseert miljoenen met heroïnehandel

Het Slotervaartziekenhuis incasseert miljoenen met heroïneverstrekking. 'Bizar dat op een noodzakelijk kwaad wordt verdiend.'

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis maakt al jaren miljoenenwinsten met de productie en distributie van heroïne. De inkomsten zijn al die tijd verzwegen. Een dochterbedrijf van het ziekenhuis maakt de heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De heroïne is bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners krijgen toegediend.

De heroïne-bv maakt meer dan dertig procent winst op het product, een zeer hoge marge. Van de drie miljoen die de bv van het ministerie jaarlijks als vergoeding krijgt, is meer dan één miljoen winst. Die ging naar het eigen vermogen van het ziekenhuis - een kwart van dat totale vermogen werd verdiend met productie en verkoop van heroïne. Dit staat in het boek De Kraak van het Slotervaartziekenhuis - en de avonturen van Aysel Erbudak van de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad), dat vrijdag verschijnt.

In 2010 onderzocht het ministerie of de heroïneprijs niet te hoog was. In een intern document stelde het departement dat de kostprijsontwikkeling 'aan de aandacht is ontsnapt'. Pas vanaf 2013 zijn de tarieven van de belangrijkste heroïne met 22 procent verlaagd. Ook nadien maakt de heroïne-bv jaarlijks 1 miljoen winst. Het ministerie zegt van de winsten te weten en dat in 2012 is afgesproken dat deze voor wetenschappelijk onderzoek moeten worden gebruikt.

Niet op de jaarrekeningen
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot noemt het 'bizar dat winst wordt gemaakt op een medische voorziening'. 'Heroïneverstrekking is een noodzakelijk kwaad, het is ongewenst dat daarop wordt verdiend.'

Ziekenhuisapotheker Jos Beijnen bestuurt de heroïne-bv. Die bv staat niet in de jaarrekeningen van het Slotervaart, ondanks de grote financiële belangen. Ook Beijnens nevenfunctie als directeur van de heroïne-bv ontbreekt. Volgens de eigen accountant KPMG is melding onnodig. Winstuitkeringen zijn verboden voor ziekenhuizen, maar in 2010 keerde de heroïne-bv winst uit aan een andere bv die voor een belangrijk deel in handen is van Beijnen persoonlijk. Hij weigert commentaar.

Ook MC Groep en Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis
Het ministerie stelt dat na deze winstuitkering 'nadere afspraken zijn gemaakt', waardoor dit niet meer mogelijk is. Kamerlid Bruins Slot vraagt zich af of de wet is overtreden. 'Is de winst gemeld bij de toezichthouder? Dat moet minister Schippers uitleggen.'

De heroïne-bv is inmiddels niet meer alleen van het Slotervaart. Eind 2013 namen de MC Groep en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis het Slotervaart over. Het Slotervaart houdt 49 procent van de aandelen.

Lees meer in Het Parool vandaag (11-11): 'Medicijn voor junks is goudmijn voor apotheker'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden