Slotervaartziekenhuis definitief in handen Loek Winter

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam komt toch in handen van zorgondernemer Loek Winter. Dit heeft de tijdelijk onafhankelijk bestuurder van de holdings van het ziekenhuis, Charlotte Insinger, van het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt.

Thomas Sijtsma
Loek Winter (rechts) Beeld anp
Loek Winter (rechts)Beeld anp

Insinger had tot middernacht de tijd om de overeenkomst te ontbinden. Zij heeft besloten om dat niet te doen. De deal was aangevochten door voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak, die met haar kinderen minderheidsaandeelhouder is in het ziekenhuis. Ook de Ondernemingskamer van het gerechtshof zette woensdag grote vraagtekens bij de koopovereenkomst met de MC Groep van Winter, maar gaf Insinger de bevoegdheid te beslissen.

Insinger zegt in een reactie alle belangen te hebben afgewogen. 'Alle belangen zijn zorgvuldig tegen elkaar te hebben afgewogen en in het belang van alle betrokkenen besloten om de koopovereenkomst niet te ontbinden.'

Afwegen
De bestuurder zegt alle punten en belangen die de Ondernemingskamer in haar beschikking heeft benoemd 'zorgvuldig tegen elkaar te hebben afgewogen en in het belang van alle betrokkenen besloten om de koopovereenkomst niet te ontbinden'.

De hele nacht is nog onderhandeld met alle partijen over de mogelijkheid voor een alternatief plan. Maar deze optie om tot 1 februari de tijd te nemen voor de indiening van een overnamebod door de aandeelhouders Erbudak c.s. bleek onhaalbaar, aldus Insinger. Naar verluidt wilden zorgverzekeraar Achmea en huisbankier ING niet meewerken.

Alternatief plan
Erbudak had laten weten te werken aan een alternatief plan voor het Slotervaartziekenhuis met een internationaal ziekenhuisconcern. Die partij zou met een hoger bod willen komen dan de MC Groep en bovendien willen investeren in het ziekenhuis. Volgens de voormalig bestuursvoorzitter wordt het Slotervaart nu ,,gesloopt en in stukken opgeknipt''.

Het Slotervaartziekenhuis en grootaandeelhouder Delta Onroerend Goed stelden van meet af aan dat ontbinding van de verkoop aan Loek Winter een onbegaanbare route was. Het ziekenhuis voelde zich in 'een wurgklem' zitten door de machtsstrijd tussen de aandeelhouders Delta en Erbudak. Een transactie met de MC Groep 'verlost het ziekenhuis van deze aandeelhoudersruzie', zei ziekenhuisdirecteur Dees Brandjes onlangs.

Erbudak beraadt zich nog op nadere stappen, zei haar advocaat Gerjanne te Winkel in een reactie. 'Ook wachten we nog op het rapport naar mogelijk wanbeleid bij Delta.' De Ondernemingskamer had een onderzoek gelast nadat Delta een lening van 5 miljoen euro had omgezet in aandelen. Het belang van Erbudak c.s. verwaterde daardoor tot minder dan 1 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden