Slotervaartziekenhuis breekt met CZ

Directeur Erbudak van het Slotervaartziekenhuis. Foto GPD Beeld
Directeur Erbudak van het Slotervaartziekenhuis. Foto GPD

AMSTERDAM - De directeur van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak, is woedend op zorgverzekeraar CZ. Het ziekenhuis zegt per 1 januari de contracten met CZ op. Ook roept ze CZ-klanten op naar een andere zorgverzekeraar over te stappen.

Aanleiding is de lijst die CZ heeft opgesteld van ziekenhuizen waar de kwaliteit van borstkankerbehandelingen volgens CZ onder de maat is. Zes ziekenhuizen hebben de CZ-norm van minimaal zeventig operaties per jaar niet gehaald. Het Slotervaartziekenhuis zit daar bij. CZ wil met deze ziekenhuizen geen nieuwe contracten voor borstkankerbehandelingen sluiten.

''Ze jagen de patiënten angst aan,'' zegt Erbudak. Het Slotervaartziekenhuis breekt nu dan ook met CZ, uitgezonderd de behandelingen in het 'A-segment' (waarin het ziekenhuis verplicht is zorg te leveren).

Voor patiënten verandert er niet veel, zeggen Erbudak en CZ. CZ-verzekerden kunnen nog altijd bij het Slotervaartziekenhuis terecht. Alleen krijgen ze vanaf 1 januari 2011 de rekening thuis gestuurd en moeten ze die zelf bij CZ declareren. Wel wordt voor deze patiënten het duurdere passantentarief gerekend.

Volgens Erbudak zegt het aantal operaties niets over de kwaliteit van de zorg. Dat er minder borstkankeroperaties worden uitgevoerd dan in andere ziekenhuizen, wil niet zeggen dat er groentjes in de OK staan. ''Wij hebben een chirurg die vorig jaar maar liefst 130 borstkankeroperaties heeft uitgevoerd in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Als zij daar was gebleven, dan zou deze chirurg door CZ bestempeld zijn als een chirurg die de beste borstkankerzorg levert, maar omdat zij nu bij het Slotervaartziekenhuis werkt, is zij voor CZ een chirurg die onvoldoende borstkankerzorg levert.''

Volgens CZ-woordvoerster Marie-José van Gardingen 'heeft CZ de criteria niet verzonnen'. ''Het zijn Europese normen. Sterker, die geven een minimum van 150 operaties per jaar aan.'' Met andere woorden: CZ is nog coulant geweest.

Volgens Erbudak ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing en is het getal van 150 er met de haren bijgesleept. ''Dit getal komt uit een studie naar het rendabel maken van een borstkankerkliniek in Engeland. Dat is iets heel anders.''

Van Gardingen noemt het 'jammer en oneigenlijk' dat het Slotervaartziekenhuis met CZ breekt. ''Het gaat ons bij deze lijst alleen om de zorg van borstkanker. We hopen aan de ziekenhuizen de boodschap te geven: doe waar je goed in bent, focus en specialiseer je.'' (MALIKA SEVIL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden