Plus

Slotervaarttop verdient ruimschoots meer dan toegestaan

Zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer, eigenaren en bestuurders van MC Slotervaart, verdienen ruimschoots meer dan het maximum uit de Wet normering topinkomens (WNT).

Zorgondernemers Winter en De Boer verdienen 281.702 euro als hun salarissen bij MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen bij elkaar worden opgeteld. Beeld anp
Zorgondernemers Winter en De Boer verdienen 281.702 euro als hun salarissen bij MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen bij elkaar worden opgeteld.Beeld anp

PvdA-Kamerleden Lea Bouwmeester en John Kerstens hebben hierover vragen ingediend bij het kabinet. Het toegestane maximum ligt iets onder de 230.000 euro. Winter en De Boer verdienen 281.702 euro als hun salarissen bij MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen, die ze ook in eigendom hebben en besturen, bij elkaar worden opgeteld.

Volgens De Boer is hun bezoldiging toegestaan. 'Accountant KPMG heeft getoetst of wij voldoen aan WNT-kaders. Daar is advies voor ingewonnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daaruit blijkt dat Slotervaart voldoet aan deze kaders.'

Nooit salaris
MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen zijn geen aan elkaar gelieerde rechtspersonen, waardoor de WNT-norm niet zou gelden. De PvdA-Kamerleden noemen het onacceptabel dat bestuursleden 'meerdere WNT-functies combineren om het WNT-maximum te ontduiken'. Zonodig willen ze de wet aanscherpen.

Winter en De Boer namen MC Slotervaart, destijds Slotervaartziekenhuis geheten, eind 2013 over. Eerder dat jaar was Aysel Erbudak ontslagen als bestuursvoorzitter. Zij kreeg nooit salaris en leefde jarenlang op de creditcard van het ziekenhuis.

In antwoord op vragen van de SP noemt minister van Volksgezondheid Edith Schippers dit 'bijzonder onwenselijk'. Ook bekritiseert ze de passieve rol van de raad van commissarissen. Dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg nooit ingreep, komt volgens Schippers omdat er nooit signalen waren van onrust of ruzie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden