Slotervaart wil af van vrijwilligers

AMSTERDAM - Het Slotervaartziekenhuis heeft het contract met de 45 vrijwilligers die in het ziekenhuis werken, opgezegd. Het ziekenhuis wil een 'professionelere' aanpak. De vrijwilligers zijn woedend.De vrijwilligers werken op diverse afdelingen van het ziekenhuis, dat in 2006 werd overgenomen door de private Meromi Holding. Het Slotervaartziekenhuis werd daarmee het eerste commerciële ziekenhuis van Nederland.

Het Slotervaart denkt dat de kwaliteit wordt verbeterd door de vrijwilligers te vervangen door betaalde krachten, aldus een woordvoerder.

''De vrijwilligers leveren zeker geen prutswerk, maar je wilt van goed naar beter. Zij zitten voor een deel op plaatsen die voor een ziekenhuis erg belangrijk zijn, en daar willen we meer grip op krijgen.'' De woordvoerder doelt vooral op de posities bij de ingangen, van bijvoorbeeld poliklinieken, waar de vrijwilligers patiënten en bezoekers de weg wijzen. Maar vrijwilligers zorgen bijvoorbeeld ook voor bloemen of kaartjes.

Ton Beekmans, voorzitter van de Unie van Vrijwilligers (UvV), waarbij de 45 medewerkers zijn aangesloten, is woedend over de beslissing. ''Wij hebben al dertig jaar een samenwerking met het Slotervaart. Altijd zonder problemen. De vrijwilligers zijn behoorlijk aangeslagen, sommigen werken er al 25 jaar, en met hart en ziel. Zo ga je niet om met vrijwilligers.''

De beslissing kwam onverwachts, zegt Beekmans. ''Het is op een schandalige manier gegaan. We kregen een briefje van drie zinnen van de directrice, met dank voor de hulp in de afgelopen jaren.''

De vrijwilligers kunnen tot eind maart blijven, maar Beekmans zegt morgen op een bijeenkomst dat ze ook eerder mogen stoppen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden