Slotervaart één van de beste ziekenhuizen

Het Slotervaartziekenhuis is het beste Amsterdamse ziekenhuis in de AD Ziekenhuis top 100 2013. Het staat op de zesde plaats. Van de academische ziekenhuizen scoorde het VU Medisch Centrum het minst goed.

Jeroen de Vreede
De hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis Beeld anp
De hoofdingang van het SlotervaartziekenhuisBeeld anp

Het beste ziekenhuis van Nederland is het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Het presteert op veel gebieden bovengemiddeld goed, zoals op ingrepen bij hart- en vaataandoeningen en kankeroperaties. In 2011 stond het ziekenhuis nog op plaats 54.

Het Algemeen Dagblad baseert de ranglijst op gegevens en criteria van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, verenigingen van medisch specialisten en medische richtlijnen.

Weinig tumorweefsel
Het Slotervaart scoort goed op de kwaliteit van de verpleging, met voldoende aandacht voor ondervoeding, pijn bij patiënten en het voorkomen van een delirium (ernstige verwardheid). Ook de resultaten bij heupoperaties en borstkankeroperaties zijn goed. Bij weinig patiënten blijft tumorweefsel achter.

Ook het Sint Lucas Andreas doet goede zaken. Vorig jaar eindigde het op de 37ste plaats, dit jaar op de negentiende. Het ziekenhuis presteert bijvoorbeeld goed bij de aanpak van beroertes. Veel patiënten krijgen snel bloedverdunners, waardoor de kans op blijvende schade wordt verkleind.

Het Amstelveense ziekenhuis Amstelland duikelde van de zevende naar de 58ste plek. Het laat steken vallen bij de aandacht voor ondervoeding en delirium, heeft geen keurmerken voor goede zorg bij darm- en bloedkanker en laat punten liggen bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

De score
Slotervaart In 2013 zesde, in 2012 twaalfde
Sint Lucas Andreas In 2013 19de, in 2012 37ste
BovenIJ In 2013 57ste, in 2012 tachtigste
Amstelland (Amstelveen) In 2013 58ste, in 2012 zevende
Onze Lieve Vrouwe Gasthuis In 2013 69ste, in 2012 72ste

De complete lijst staat vanaf 18:00u op www.ad.nl/ziekenhuistop100

Lees vandaag meer in Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden