Slotervaart aast op BovenIJ

AMSTERDAM - Het Slotervaartziekenhuis heeft interesse in het BovenIJ Ziekenhuis. Directrice Aysel Erbudak van het Slotervaart streeft naar een fusie of overname van het ziekenhuis in Noord, dat in financiële problemen verkeert.Erbudak wil eerst de besturen van beide ziekenhuizen samenvoegen en vervolgens onderzoeken hoe de rest van de organisaties kunnen samensmelten. ''Dat kan uitlopen op een overname,'' aldus Erbudak.

Het BovenIJ Ziekenhuis kampt met een begrotingstekort van 1,5 miljoen euro. Directeur Anne van der Heyden is opgestapt. Interim-manager Dick van Goor trad twee weken geleden aan met de opdracht de problemen op te lossen.

Volgens Erbudak zal BovenIJ het alleen niet redden. Een samensmelting met Slotervaart zou het beste zijn voor het ziekenhuis in Noord. ''We kunnen kennis uitwisselen en efficiënter werken. De ziekenhuizen sluiten goed op elkaar aan. Het Slotervaart voegt wetenschappelijk onderzoek en opleidingen toe, BovenIJ zorgt bij ons voor gebiedsuitbreiding en meer productie.''

Erbudak trad in 2006 aan bij Slotervaart, na de overname van het toen nog noodlijdende ziekenhuis door investeerder Meromi. Ze vormde het Slotervaartziekenhuis om tot een bedrijf. In 2007 maakte het al winst. Erbudak denkt dat ze dit kunstje kan herhalen bij het BovenIJ Ziekenhuis. ''We hebben dat ziekenhuis binnen een jaar uit het slop.'' Ze zal ook van BovenIJ een bedrijf maken.

Volgens Erbudak zullen patiënten van het BovenIJ Ziekenhuis niets merken van een fusie of overname.

Een woordvoerster van BovenIJ laat weten dat het ziekenhuis op geen enkele manier bezig is met het Slotervaart en op een korte termijn niet wil praten over een fusie of overname.

Interim-directeur Van Goor liet zich in deze krant al negatief uit over de omvorming van ziekenhuizen tot bedrijven, zoals met het Slotervaart is gebeurd. ''Het is heel kortzichtig om op voorhand opties uit te sluiten,'' reageert Erbudak. ''Het is nu aan de medische staf en de ondernemingsraad om voor het ziekenhuis te vechten.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden