Slotervaart: 6,5 miljoen winst

AMSTERDAM - Het particuliere Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 6,5 miljoen. Daarmee heeft het bestuur onder leiding van Aysel Erbudak de belofte van zwarte cijfers ingelost.
In 2006 werd nog een verlies geleden van 4,6 miljoen euro, voornamelijk door eenmalige tegenvallers. De winst ontstond door een reeks maatregelen. Het bestuur bezuinigde vorig jaar flink op de kosten door de budgetverantwoordelijkheid weg te halen bij de afdelingen. Het centrale bestuur beslist nu direct over alle uitgaven. Hierdoor was het ziekenhuis ook minder kosten kwijt aan externe adviseurs.
Verder wist het bestuur het aantal managers te verminderen, overigens zonder dat dit tot gedwongen ontslagen leidde. Voorts werd met de zorgverzekeraars een akkoord gesloten over financiële conflicten die al jaren sleepten. Ook een geschil met het OLVG en Jan van Goyen werd vorig jaar uit de weg geruimd. ''Het resultaat hiervan heeft het winstniveau van 2007 positief beïnvloed,'' zegt het bestuur in het jaarverslag.
Het verzuim onder het personeel is gedaald van 6,1 naar 4,7 procent. Voor patiënten is de toegangstijd verkort tot maximaal twee weken.
Medeaandeelhouder Erbudak liet zich ook vorig jaar niet betalen voor haar bestuurswerk. Haar medebestuurders Dees Brandjes (hoofd interne geneeskunde) en Jos Beijnen (hoofd apotheek) krijgen alleen voor hun medische functie betaald. De winst van het ziekenhuis is toegevoegd aan de reserves.

Het Slotervaartziekenhuis werd twee jaar geleden als eerste ziekenhuis geprivatiseerd. Meromi Holding van Erbudak werd voor de helft aandeelhouder. Haar zakenvriend Jan Schram, multimiljonair en grootgrondbezitter, bezit de andere helft.

Volgens de wet mag een ziekenhuis momenteel nog geen winst uitkeren aan de aandeelhouders. In de toekomst wordt dit wellicht anders.

Het ziekenhuis draait verder voor een deel op geleend geld. De gemeente Amsterdam heeft een achtergestelde lening uitstaan van 4,6 miljoen euro. Verder heeft het Slotervaart nog 8,2 miljoen schuld bij ING, waarvoor het gebouw als onderpand dient.


Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden