Sloterstrand is vanaf nu ook barbecuevrij

Het is niet langer toegestaan om te barbecueën op en rondom het Sloterstrand, aan de Sloterplas in Nieuw-West. Dat heeft het stadsdeel besloten.

Tom Kieft
Barbecues, blote voeten en spelende kinderen, dat gaat niet samen Beeld Dingena Mol
Barbecues, blote voeten en spelende kinderen, dat gaat niet samenBeeld Dingena Mol

De reden voor het verbod is de veiligheid. Vorig jaar zijn bij het stadsdeel meerdere meldingen binnengekomen van bezorgde strandgangers over achtergelaten smeulende barbecues in het recreatiegebied, waar ook veel kinderen spelen.

"Barbecues, blote voeten, dat gaat niet samen," zegt een woordvoerder van het stadsdeel. Dat ook het aangrenzende grasveld als barbecuevrij aangemerkt is, heeft te maken met de vele bomen die hier staan.

Verbodsborden
Het verbod geldt alleen voor het gebied rond het Sloterstrand. Vooralsnog zijn er geen plannen ook elders in het Sloterpark de barbecue in de ban te doen. Op de plaatsen waar het verbod geldt zijn meerdere verbodsborden geplaatst.

De barbecue verliest de laatste jaren steeds meer terrein in de stad. De gemeente heeft een interactieve kaart op de website, waarin wordt bijgehouden in welke openbare parken nog gegrild mag worden. In stadsdelen Centrum en Zuid is de openluchtmaaltijd op kooltjes inmiddels vrijwel uit elk park verbannen.

Zo viel vorig jaar het doek voor de barbecue in het Vondelpark. Omwonenden van het park klaagden al jaren steen en been over de overlast in het park: achtergelaten etenswaren, brandende afvalbakken en rookontwikkeling bij de barbecueweiden. Met één stem verschil stemde de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid destijds voor het verbod.

Lees ook: Waarom een barbecueverbod? Dat blijft in rook gehuld en Sloterplas: zwemmen kan zolang terugslag uitblijft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden