Slordigheid troef bij taps

AMSTERDAM - Het Landelijk Parket van justitie onderzoekt in alle lopende strafzaken hoe de rechercheteams zijn omgesprongen met vertrouwelijke gesprekken tussen verdachten en advocaten.Het gaat om zowel de zaken in de opsporingsfase als de zaken die al voor de rechter zijn gebracht. Het Landelijk Parket richt zich op de zware, georganiseerde misdaad en terrorisme.

Aanleiding voor het omvangrijke onderzoek zijn de stelselmatige fouten die met 'geheimhoudersgesprekken' zijn gemaakt in de 'Acroniem'-zaak tegen de Nederlandse Hells Angels.

Door die misstanden dreigt de strafzaak tegen 22 prominente Hells Angels die momenteel in de Amsterdamse rechtbank dient, uit te lopen op een fiasco voor justitie. Momenteel verhoort de rechtbank een reeks getuigen om te kunnen beoordelen of het Openbaar Ministerie zo ernstig heeft gefaald dat het niet ontvankelijk moet worden verklaard, waarmee de strafzaak tegen de Hells Angels in de prullenbak verdwijnt.

Afgeluisterde telefoontjes waaraan een advocaat deelneemt, moeten onmiddellijk aan de betreffende officier van justitie worden voorgelegd, die moet bepalen of het 'geheimhoudersgesprekken' zijn, die zo snel mogelijk moeten worden vernietigd.

In het Acroniem-onderzoek blijkt die regel voortdurend te zijn geschonden door 'slordigheid en onachtzaamheid' van het onderzoeksteam, zei 'rechercheofficier' van justitie Rolf Eigeman gisteren als getuige in de rechtbank.

Eigeman deed namens hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het Landelijk Parket onderzoek naar de aard en omvang van de misstanden met telefoongesprekken. Hij stelde vast dat in de eerste jaren van het onderzoek helemaal geen aandacht was voor (het vernietigen van) 'geheimhoudersgesprekken', en dat het later rond tal van tapverslagen mis bleef gaan.

Een nieuwe teamcoördinator liet de omstreden gesprekken vanaf eind 2004 verzamelen in een map die hij herhaaldelijk aan officier van justitie Gert Oldekamp zegt te hebben aangeboden. In plaats van zich op de inhoud te storten, zou Oldekamp de map echter maandenlang in een kast hebben laten staan.

Uiteindelijk is een belangrijk deel van de gesprekken wel vernietigd, maar dat ging niet volgens de voorgeschreven procedures. Oldekamp zette op een lijst met gesprekken kruisjes en krulletjes bij gesprekken die respectievelijk moesten worden vernietigd of in het dossier mochten blijven, terwijl hij een veel formeler procédé had moeten volgen. Hij controleerde ook niet of de gesprekken daadwerkelijk waren gewist.

''Om het heel zwak uit te drukken, wordt het OM niet vrolijk van dit soort voorvallen,'' zei officier Eigeman. ''Dat is aanleiding voor een integrale check van alle onderzoeken in de opsporings- en de vervolgingsfase.''

Overigens spraken de teamcoördinator en Eigeman elkaar als getuige geregeld tegen. Waar de teamcoördinator nog betrekkelijk duidelijk en consistent op vragen antwoordde, verliep het verhoor van Eigeman warrig. Zijn onderzoek naar wat mis ging, blijkt zeer oppervlakkig te zijn geweest.

Vandaag verhoort de rechtbank de leider van het opsporingsteam, donderdag volgt officier van justitie Oldekamp. Voor Oldekamp is het al het tweede verhoor over deze kwestie. De eerste keer bleek hij aan ernstig geheugenverlies te lijden en gaf hij antwoorden die achteraf niet bleken te kloppen. Voor die 'vergissingen' heeft hij zich inmiddels geëxcuseerd.

Dossier Hells Angels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden