Slopen met fluwelen handschoen

AMSTERDAM - Het interieur van het door brand verwoeste monumentale pand aan de Herengracht 132 is waarschijnlijk geheel verloren. De gemeente probeert in samenwerking met slopers nog wel delen van het pand te redden.Dit zegt directeur Esther Agricola van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA). Gisteren werden nog steeds stenen van het pand en delen van het karkas met busjes afgevoerd naar een opslagplaats.

Oudejaarsnacht vlogen de stenen bij omstanders nog om de oren, maar later zijn de slopers zeer omzichtig te werk gegaan. Volgens de slopers wordt het materiaal opgeslagen. Publiek keek toe toen ze voorzichtig de houten kroonlijst van het pand takelden. Die is deels verkoold, maar volgens kenners is er genoeg overgebleven voor een reconstructie.

Naar nu blijkt, bevatte het interieur van het pand geen zeventiende-eeuwse schilderingen meer. Wel zat er een kostbare negentiende-eeuwse stijlkamer van de befaamde architect Jan Springer - de architect van de Stadsschouwburg - in.

Leden van de gemeenteraad en de stadsdeelraad Centrum hebben inmiddels vragen gesteld. Zij hopen op herbouw en reconstructie van het pand. De beslissing ligt echter bij de eigenaar. Dat was tot 1 januari Steven Soeters, die met zijn broer in het pand woonde, maar tijdens de brand niet thuis was.

Inmiddels heeft hij de resten verkocht aan thrillerschrijver Ewoud Lietaert Peer Bolte, tevens advocaat en ook bekend onder de naam Ed Sanders.

De eigenaar krijgt doorgaans van de verzekering wel een bedrag vergoed, maar dat is nooit voldoende voor renovatie of reconstructie van het pand.

De buren van het pand kamperen in hun eigen kantoor. Dennis Raithel van Bank Ten Cate & Cie: ''We hebben echt gigantisch veel geluk gehad. Het pand hiernaast is tot op de eerste verdieping in de as gelegd. Alleen het karkas staat nog overeind. Wij zijn het nieuwe jaar wat provisorisch begonnen. In de kantoren staan nu gaskachels om het toch wat behaaglijk te houden. Maar gelukkig beginnen we wel in ons eigen bedrijf.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden