Sloop Rochdaleblokken Hasebroekstraat onzeker

AMSTERDAM - De bewoners van de Rochdalewoonblokken aan de Hasebroekstraat in stadsdeel Oud-West tekenen bezwaar aan tegen het slopen van hun woningen omwille van nieuwbouw.Aanleiding is dat de gemeente een procedurele fout heeft gemaakt door Rochdale voortijdig groen licht te geven voor het project.

De advocaat van de bewoners, Henri Sarolea, spreekt van 'een cruciale vormfout'.

Het stadsdeel vond dat Rochdale onvoldoende met de bewoners had overlegd. Daarom weigerde stadsdeelvoorzitter Hans Weevers (PvdA) een positief advies uit te brengen over het project aan de Dienst Wonen en het Ontwikkelingsbedrijf Amsterdam (OGA).

Niettemin wist Rochdale van OGA 'een peildatum' te krijgen, waardoor de corporatie met het uitplaatsen van bewoners mocht beginnen.

Toen Weevers verhaal wilde halen bij het college van b. en w., was hij te laat.

Sarolea spreekt van 'een ernstige zaak'. ''De verordening op de stadsdelen stelt dat bouwen en wonen een zaak van het stadsdeel zijn. Vergunningen moeten daarom bij het stadsdeel worden aangevraagd. De peildatum is vreemd genoeg een zaak van de gemeente, maar eerst moet het stadsdeel adviseren. Dat advies wordt dan gevolgd.''

Onderdeel van de adviestaak is volgens Sarolea dat het stadsdeel recht heeft op zorgvuldigheid. Zo moet het stadsdeel het te horen krijgen als het advies niet wordt gevolgd, opdat de stadsdeelvoorzitter zich tot de gemeente kan wenden. Dat laatste is niet gebeurd.

Ook inhoudelijk gezien staan de bewoners volgens Sarolea sterk in hun streven hun woningen, van veertig vierkante meter, te behouden. ''Het huurcontract is ijzersterk. Dat kan vrijwel niet ontbonden worden,'' aldus Sarolea. ''Alleen in het algemeen belang, te weten mede dat van andere huurders, stemt de rechter in met uitplaatsing. Dan moet aantoonbaar zeventig procent van de huurders dat willen.''

Lukt dat niet, dan gaan de plannen van de corporaties niet door. Sarolea verwijst naar uitspraken van de rechter in vergelijkbare zaken. ''Als de corporaties te creatief omgaan met hun onderzoeken, de wensen van bewoners te veel in hun voordeel uitleggen, gaat het mis.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden