Sloop dreigt voor 'museumblok' in West

Leo Frijdahof, waar de woningen aan de Burgemeester Fockstraat hun ingang hebben. Foto Ruud van Zwet Beeld
Leo Frijdahof, waar de woningen aan de Burgemeester Fockstraat hun ingang hebben. Foto Ruud van Zwet

AMSTERDAM - Het hart van het zogeheten Van Eesteren Museum in Geuzenveld-Slotermeer dreigt nog geen twee jaar na de oprichting te worden afgebroken. De sloophamer zal mogelijk monumentale woningen aan weerszijden van de Burgemeester Fockstraat in Slotermeer treffen.

Het stadsdeelbestuur van Geuzenveld-Slotermeer ziet liefst dat de woningen worden gerenoveerd, maar sluit sloop niet uit. De woningcorporaties, waaronder als grootste partijen Far West en Eigen Haard, sturen aan op sloop en nieuwbouw, die overigens wel in de stijl van Van Eesteren zou passen.

De deelraad moet zich er nog over uitspreken, maar omwonenden verzetten zich tegen het plan. Het gaat om een blok van ruim honderd verouderde duplex- en Airey-woningen en zes winkels nabij de Burgemeester De Vlugtlaan. De corporaties vinden ze klein en zwak, en nauwelijks de moeite waard om te behouden. De huurders zijn echter verknocht aan hun woningen en blij met de lage huren.

De strijd is goed vergelijkbaar met die om het behoud van de duplexwoningen in de wijk Jeruzalem in het tuindorp Frankendael (1948) in Oost-Watergraafsmeer. Ook daar vond het stadsdeel het niet realistisch alle monumentale duplexwoningen te behouden.

De bewoners zijn in alle staten. Ze komen deze week massaal bij de deelraad inspreken. Zij zijn verbijsterd over de sloopplannen.

Verder wijzen de bewoners erop dat het buurtje juist in 2007 is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Het stadsdeel bombardeerde de wijk daarmee tot 'openluchtmuseum'. De bedoeling ervan was dat belangstellenden ook na de stadsvernieuwing in West nog konden komen kijken hoe de wijk door de grondlegger van de Westelijke Tuinsteden, de internationaal vermaarde stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, was ontworpen.

Het beschermde gebied betreft straten en woningen die met het groen een indruk geven van het wegen- en woningbouwpatroon dat Van Eesteren in de jaren dertig als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) voor West ontwierp.

Bewoners waren zeer betrokken geraakt bij hun wijk, nadat die als museum was aangewezen. Zij organiseerden buurtcampings en lezingen over de principes van 'het nieuwe bouwen', met de door Van Eesteren gekoesterde elementen lucht, licht en ruimte.

De architectuurhistorici Jeroen Schilt en Vincent van Rossem van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) gaven in 2007 rondleidingen in het nieuwe monumentale gebied. Schilt zei toen: ''Kijk dames en heren, dit vinden wij nou schoonheid.'' Hij wees daarbij op een rijtje duplexwoningen met een strook gras en wat bomen ervoor. Simpeler kan bijna niet. Maar Schilt onderstreepte de eenvoudige uitstraling van de woningen van Van Eesteren, waar veel mensen betaalbaar konden wonen.

Vanmorgen toonde Schilt zich verrast over de voortvarendheid van het stadsdeel. ''Het is raar dat plannen circuleren, terwijl naar onze mening nog niet is gevraagd. Wij wisten dat de corporaties een zwak blokje wilden neerhalen, maar niet dat we niet meteen bij de plannen betrokken zouden worden.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden