Sloop dreigt voor Edisontheater

AMSTERDAM - Elandsgracht 92, waarin tot 1961 het Edisontheater zat, dreigt te worden gesloopt om er een hotel met 49 kamers te bouwen. De Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM) heeft bezwaren tegen het hotel. Het Jordaanmuseum wil het gebouw graag zelf gebruiken. In het pand uit 1912 van architect P.W. van Doorn zit nu een tapijtzaak.

Over de komst van een hotel zijn de meningen verdeeld. Debbie Boecker, uitbaatster van koffiehuis De Edison: ''Als horecaondernemer vind ik het prachtig, maar als Jordanees zeg ik: ze moeten er met hun poten van afblijven.''

Mordicus tegen sloop is Stichting Jordaanmuseum. Oprichtster Mieke Krijger, die ervan droomt een eigen locatie te krijgen op de plek van het volkstheater, waar onder anderen Louis Davids en Lou Bandy optraden: ''Deze plek is belangrijk voor de bijna vergeten Jordaancultuur.''

De CWM, die de gemeente adviseert, heeft ernstige bezwaren tegen het ontwerp van architectenbureau W3 uit Broek in Waterland. Voorzitter Martin van Dort: ''Het ontwerp is weliswaar gebaseerd op het theater, maar onder andere door de gekozen dakvorm wordt de gevel slechts een decorstuk.'' Van Dort voegt eraan toe dat sloop officieel wel is toegestaan, omdat het een 'orde 3-pand' betreft, maar meent dat er iets met meer kwaliteit voor in de plaats moet komen.

Buurman Geert-Jan Sarlemijn, architectuurstudent, pleit ervoor het pand op te waarderen tot 'orde 2', opdat het niet gesloopt mag worden. Sarlemijn: ''Vanuit architectuurhistorisch perspectief zou ik het een schande vinden als dit niet gebeurt.'' Volgens hem is het gebouw onder de huidige betimmering bijna geheel intact en is de originele art-decoluifel nog aanwezig.

Wat betreft bedrijfsleidster Henriëtte Corbran, die in de 23 jaar dat zij bij tapijtwinkel Edison werkt, nooit iets van het theater heeft teruggevonden, kan het pand niet snel genoeg worden aangepakt. ''De riolering stinkt en het lekt.'' Zij wil in januari naar een naastgelegen pand verhuizen.

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum laat weten dat voor nieuwbouw ontheffing van het bestemmingsplan vereist is. Daar wordt nu naar gekeken. ''Uiteraard worden de adviezen van de CWM meegewogen.'' (HET PAROOL)

Stichting Jordaanmuseum organiseert vrijdagavond om acht uur op Elandsgracht 92 een manifestatie.

Website Stichting Jordaanmuseum

Het Edisontheater aan de Elandsgracht in 1959. Foto J.M. Arsath Ro'is/Stadsarchief Beeld
Het Edisontheater aan de Elandsgracht in 1959. Foto J.M. Arsath Ro'is/Stadsarchief
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden