Slome start parlementsverkiezingen Italië

Aan het begin van de Italiaanse parlementsverkiezingen lijkt zich zondag een matige opkomst af te tekenen. In de morgen brachten volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 14,6 procent van de ruim 50 miljoen stemgerechtigden hun stem uit. In 2008 was dat percentage nog 16,3 procent.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Maar de Italianen krijgen zoals gebruikelijk ruim de tijd om te gaan stemmen en de stembureaus gaan pas maandagmiddag 15.00 uur dicht. In de twee weken voor de stembusgang mogen er geen opiniepeilingen worden gepubliceerd. Over het algemeen wordt net als twee weken terug aangenomen dat de centrumlinkse politicus Pier Luigi Bersani met zijn bondgenoten de meeste stemmen krijgt, waarschijnlijk ruim 35 procent.

Maar in Europa wordt gevreesd met het oog op de voortwoekerende schuldencrisis dat er geen sterke meerderheid voor een regering in beide kamers van het parlement komt. De grote hervormer die in november als een soort redder des vaderlands als bezuinigende premier werd ingezet, Mario Monti, lijkt het zondag en maandag met zijn bondgenoten uit het politieke centrum niet verder te gaan schoppen dan iets over de 10 procent.

Dat zou dan meer ruimte bieden aan de krachten die economische hervormers en andere landen in de eurozone voor rampzalig voor het land én voor de euro houden. Die krachten worden vooral gebundeld door de centrumrechtse ex-premier Silvio Berlusconi die eind 2011 moest aftreden wegens zijn economisch wanbeleid. Daarnaast is er de clowneske populist en blogger Beppe Grillo. Berlusconi heeft forse belastingverlaging beloofd en zou samen met bondgenoten op bijna 30 procent kunnen rekenen. De onberekenbare Grillo zou bijna een vijfde van de stemmen kunnen krijgen.

Het is onzeker of er straks een regering kan worden gevormd die de impopulaire economische hervormingen van Monti voortzet en het onder een schuldenlast gebukt gaande Italië, de derde economie van de eurozone, op de rails houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden