Slobodan Mitric (Karate Bob) kan veilig terug naar Servië

Oud-geheim agent Slobodan Mitric, bekend als Karate Bob, kan terug naar zijn vaderland Servië. Minister Gerd Leers (Asiel) heeft dat besloten, nu uit een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat Mitric bij zijn terugkeer nauwelijks risico's loopt.

Slobodan Mitric. Archief 1974 © ANP Beeld
Slobodan Mitric. Archief 1974 © ANP

Mitric (63) verblijft al bijna veertig jaar in Nederland. Hij doodde in 1973 in Amsterdam drie Serviërs die hem wilden liquideren. Daarvoor zat hij dertien jaar in de cel. Een kortgedingrechter bepaalde in 1986 dat Nederland Mitric niet aan het toenmalige Joegoslavië mocht uitleveren, omdat het gevaar bestond dat hij daar zou worden vermoord. De Staat verklaarde hem hier wel tot ongewenste vreemdeling.

In 2006 werd vastgesteld dat Mitric Nederland alsnog moest verlaten. Tijdens een kort geding eind 2010 was de conclusie dat hij pas kon worden uitgezet nadat was onderzocht of voor hem gevaar dreigde.

Omgeven door een arrestatieteam wordt Slobodan Mitric in 1985 van de gevangenis in Maastricht naar het perscentrum in Den Haag gebracht om de presentatie van zijn boek 'Nederlandse maffia' bij te wonen. © ANP Beeld
Omgeven door een arrestatieteam wordt Slobodan Mitric in 1985 van de gevangenis in Maastricht naar het perscentrum in Den Haag gebracht om de presentatie van zijn boek 'Nederlandse maffia' bij te wonen. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden