Slob houdt vol: structureel extra onderwijsgeld ‘zit er nu niet in’

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs houdt vol dat er géén extra geld komt voor lerarensalarissen.

Basisschool de 16e Montessorischool in Zuidoost moest twee weken geleden dicht vanwege het lerarentekort. Beeld Jean-Pierre Jans
Basisschool de 16e Montessorischool in Zuidoost moest twee weken geleden dicht vanwege het lerarentekort.Beeld Jean-Pierre Jans

“Structureel geld, dat zit er nu niet in,” zei hij tijdens een Kamerdebat over leraren. “We gaan wel kijken naar incidenteel geld.” Dat geld zou dan bij de Najaarsnota vrijgemaakt moeten worden.

Premier Mark Rutte en Slob gaan volgende week woensdag in gesprek met werkgevers en onderwijsbonden. Verschillende Kamerleden wilden van Slob weten wat hij in dat gesprek kon bieden. Maar de ‘hoge verwachtingen’ die D66-Kamerlid Paul van Meenen zei te hebben van de afspraak waarbij de minister-president aanschuift, maakte Slob in het debat niet waar.

Slob benadrukte dat de sociale partners zelf om het gesprek hebben gevraagd. “Uiteraard is dat verzoek gehonoreerd.” De werkgevers en bonden willen met Rutte om tafel omdat hij bij de Algemene Politieke Beschouwingen zei op zoek te willen gaan naar incidenteel extra geld, mits er eerst een nieuwe cao wordt gesloten. Dat werd gezien als chantage. Volgens Slob had Rutte alleen aangegeven dat het ‘heel dienstbaar’ zou zijn als de cao wordt gesloten.

Maat is vol

Volgens de oppositie is de maat vol nu het lerarentekort steeds zichtbaarder wordt. Meerdere Kamerleden haalden de 16de Montessorischool in Amsterdam aan, die twee weken geleden aankondigde te moeten sluiten vanwege het lerarentekort. Zij willen actie van Slob.

Ook regeringspartij D66 wil dat de loonkloof tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs wordt gedicht. Volgens Van Meenen woedde er een paar jaar geleden een veenbrand in het onderwijs. “Er kwamen toen twee emmers water voor een salarisverhoging en lagere werkdruk. Inmiddels woekert er een uitslaande brand. Er is meer nodig.”

Volgens PvdA en SP moet Van Meenen dan ook boter bij de vis doen en de premier en Slob met een opdracht naar het gesprek met de sociale partners sturen. Van Meenen stelde dat gesprek eerst te willen afwachten.

In de strijd tegen het lerarentekort pleitten de coalitiepartijen er in De Telegraaf voor om de toelatingstoets voor geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek te schrappen. De taal- en rekentoets moest wel in stand blijven. Maar minister Ingrid van Engelshoven – die over de pabo’s gaat – voelt er weinig voor de toelatingseisen te versoepelen. “Het is te makkelijk en te snel om te zeggen: dan doen we die toetsen maar niet.”

De D66-bewindsvrouw zei bezig te zijn met de evaluatie van die toegangseisen die een paar jaar geleden werden ingevoerd. “Als er drempels zijn, moeten we dat anders organiseren. Dat moeten we goed doordenken.” Van Engelshoven noemde het ‘best bijzonder’ dat er geen profiel op de havo is dat meteen toegang geeft tot de pabo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden