Slob dreigt financiering Haga Lyceum per 1 december te stoppen

Arie Slob, minister voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media, staat de pers te woord naar aanleiding van het stopzetten van de financiering van het Haga Lyceum.Beeld ANP

Als het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum donderdag om 12 uur geen interim-bestuurder heeft aangesteld, krijgt de islamitische school per 1 december geen rijksgeld meer en dreigt sluiting. Het Haga maakt bezwaar tegen dat besluit bij de Raad van State.

Het is voor het eerst dat een minister van Onderwijs besluit de bekostiging van een school te stoppen. Volgens minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft het Haga nu niet voldaan aan de voorwaarden die hij 16 september had gesteld. Toen eiste de bewindsman dat de bevoegdheden uiterlijk 14 oktober overgedragen moesten zijn aan een nieuw bestuur. Dat is niet gebeurd.

Het Haga kan het tij nog keren door voor 17 oktober de statuten aan te passen, waardoor de interim-bestuurder aan het werk kan. Een teken van goede wil, stelt Slob. “Dit is een heel vergaand besluit en nog nooit heeft een bewindspersoon dit besluit genomen. De school beroept zich op administratieve problemen – ik vind abusievelijk – maar ik vind dat ze de kans moeten krijgen om dat in korte tijd te herstellen.”

De minister doelt op het aanpassen van de statuten van het Haga. Dat is nodig omdat de interim-bestuurder, Marcel Heuver, geen moslim is terwijl de statuten dat wel voorschrijven. De huidige bestuurder, Soner Atasoy, zei vandaag in de Volkskrant dat hij daarvoor ‘enkele weken’ nodig heeft, omdat volgens hem de medezeggenschapsraad van de school de wijziging moet goedkeuren.

Onzin

Dat is volgens Slob onzin. “Nergens in onze wet- en regelgeving staat dat dat nodig is. Als je het wetboek openslaat, staat daar nergens een belemmering. Men kan gewoon naar de notaris stappen. Dat had allang gebeurd kunnen zijn.” Slob benadrukt dat Heuver zelf door de medezeggenschapsraad en ouderraad van het Haga naar voren is geschoven.

De school krijgt nu nog tot donderdag 12:00 uur de tijd om alsnog ‘alle taken en bevoegdheden’ over te dragen aan de interim-bestuurder en zelf af te treden. Dan is Slob bereid zijn besluit terug te draaien. Hij bestrijdt dat er sprake is van uitstel. “De keuze is gemaakt.”

Hoe dan ook draait de ChristenUnie-bewindsman de geldkraan niet meteen dicht. “De bekostiging wordt gestopt per 1 december, zodat er voor iedere leerling een passende plek gevonden kan worden samen met de gemeente,” stelt Slob. “Ik hoop dat er in het belang van de kinderen eindelijk duidelijkheid komt.”

Als de interim-bestuurder per 17 oktober wél aan de slag kan, gaat de tweede fase van Slobs besluit in. Half januari 2020 moet er dan een nieuw definitief bestuur zitten, mag er geen sprake meer zijn van ‘personen rond de school met antidemocratisch gedachtegoed’ en de financiën op orde zijn gebracht. “Een hele grote klus,” aldus Slob. “Lukt dat niet, dan wordt half januari de bekostiging alsnog stopgezet.”

Haga neemt besluit Slob ‘met korreltje zout’

Directeur-bestuurder Söner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum lijkt zich vooralsnog weinig zorgen te maken over het besluit van minister Slob om de financiering van zijn school stop te zetten. “Je moet dit met een korreltje zout nemen,” zegt hij in een eerste reactie. “We hebben nog een aantal belangrijke procedures lopen voordat de betaling per 1 december stopt.”

“Maar Slob moet vooral doen wat hij denkt dat goed is. Dan gaan wij dat ook doen,” aldus Atasoy. “We gaan nu eerst met z’n drieën in een hoekje zitten huilen en dan gaan we nadenken over vervolgstappen.”

Atasoy vraagt zich ook af hoe de onderwijsminister het voor zich ziet als de bestuurders per direct opstappen en er nog geen interim-bestuurder is aangesteld. “Wie gaat dan de school besturen?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden