SLM-vliegramp herdacht in Amsterdam en Suriname

Zowel in Nederland als in Suriname wordt vandaag herdacht dat 25 jaar geleden in Suriname een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) neerstortte. Bij de vliegramp kwamen 176 inzittenden om het leven, onder wie bekende Surinaams-Nederlandse voetballers. Slechts 11 passagiers overleefden de crash.

Vijf jaar geleden werd de SLM-ramp ook in de Koningskerk in Amsterdam herdacht. Beeld anp
Vijf jaar geleden werd de SLM-ramp ook in de Koningskerk in Amsterdam herdacht.Beeld anp

In de Koningskerk in Amsterdam-Oost houdt Stichting Kleurrijk een interreligieuze herdenkingsbijeenkomst met nabestaanden en overlevenden. Het thema van de twee uur durende herdenking is 'Heb lief en ga door met het leven'. 's Avonds worden kransen neergelegd bij het monument aan het 's-Gravesandeplein.

Op Nederland 2 zendt de NTR zaterdag om 18.30 uur de documentaire Wrakstukken uit. Dit is een persoonlijke documentaire van NTR-presentator Maurice Lede, die bij de ramp drie familieleden verloor, onder wie profvoetballer Andy Sharmin. Die zou met het Kleurrijk elftal een aantal benefietwedstrijden spelen in Suriname.

Ook in Suriname wordt de vliegramp herdacht. De Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman zal bloemen leggen bij het herinneringsmonument in Paramaribo. Hij doet dat tijdens een herdenkingsplechtigheid van de familie van de slachtoffers. 'De vliegramp is een belangrijke gebeurtenis geweest in de Surinaamse geschiedenis. We vinden het belangrijk om erbij stil te staan', aldus de Nederlandse ambassade.

Suriprofs leggen krans
Ook de Suriprofs, een voetbalteam van Surinaamse voetballers in Nederland, zullen een krans leggen. Als eerbetoon aan de voetballers maar ook aan de andere slachtoffers hebben de Suriprofs besloten het monument, dat op een begraafplaats in Paramaribo staat, te renoveren.

Bij de ramp met de Douglas DC8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) in 1989 kwamen 18 Nederlands-Surinaamse voetballers van het 'Kleurrijk Elftal' om het leven. De crash bij het dorp Zanderij gebeurde toen de piloten probeerden te landen in de mist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden