Schuim

Slippend door de stadsjungle met champagne

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: roadtrip met Van Dam en Land Rover.

Nicolette en Sebastiaan van Dam, zus en broer. Nicolette maakt Amsterdamarmbandjes. Opbrengst voor het Emma Kinderziekenhuis. 'Iets terugdoen voor de stad' Beeld Schuim
Nicolette en Sebastiaan van Dam, zus en broer. Nicolette maakt Amsterdamarmbandjes. Opbrengst voor het Emma Kinderziekenhuis. 'Iets terugdoen voor de stad'Beeld Schuim

Dat zijn de betere uitnodigingen. Een culinaire miniroadtrip met Brasserie Van Dam in een Land Rover. Ik zie dat meteen voor me. Slippend door de moerassen bij Naarden of stuiterend door de duinen bij Zandvoort, en dat allemaal in kaplaarzen en een lekkere lunch na.

We worden welkom geheten met een croissantje. Nicolette vertelt over de Cornelis Schuytstraat en hoe dat vroeger een kruideniersstraatje was. Het gevoel dat daarbij hoorde, willen zij en haar broer Sebastiaan een beetje terugbrengen.

Daarom krijgen we een kijkje achter de schermen van Brasserie Van Dam. Hoe ontstaan de gerechten? Waar halen ze hun producten vandaan? Dat gaan we deze ochtend bekijken. En hoe kan dat beter dan in een Land Rover, fantastische auto's zijn dat, Nicolette rijdt er zelf een.

Het woord is aan Aldo van Troost van Land Rover. Die auto staat natuurlijk bekend om zijn expedities, maar een woestijnervaring is in de buurt helaas niet mogelijk. Daarom rijden we door de stadsjungle en een stukje daarbuiten, naar IJmuiden. Wel wordt duidelijk geregistreerd wie wanneer achter het stuur zit, want boetes worden doorberekend, denk eraan!

Oh? We rijden zelf?

Zeker, er zijn zes Land Rovers: Discovery en Sport en sommige met automaat. Een contactslot hebben ze trouwens niet en dat ziet er best knullig uit, een grote vent, sleutel in de hand, tussen al die knopjes en schermpjes op zoek naar een gaatje in een dashboard.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Bij de visafslag in IJmuiden worden we opgewacht met champagne en oesters. We komen de Deense kabeljauw ophalen. Nicolette, als slagersdochter, weet hoe een lekkere koe eruitziet, maar waarop moet je letten bij vis? Erwin van den Oever van Smit Vis vertelt het haar. Mooie heldere ogen om te beginnen, rode kieuwen en het vlees op de rug moet stevig zijn, en slijmerig.

Zo gaat dat op een schoolreisje, je leert ondertussen nog een hoop.

Verder gaat het, naar kwekerij Osdorp. Daar halen ze elke dag zo'n honderd daklozen van de straat, met busjes. Verslaving, psychiatrische problemen, schulden. Hier kunnen ze lekker werken, tomaten plukken, aubergines inpakken, potplanten telen. Gewoon, even bezig zijn. Voor 8 euro per dag en een warme maaltijd.

Echt bijzonder dat kwekerij Osdorp dat doet. Iemand begint te klappen. Daarna klappen we allemaal. We maken foto's van puntpaprika in een doos en rijen potplanten, maar niet van de werkers, dat vinden ze misschien niet prettig.

Daarna krijgen we lunch in de Cornelis Schuytstraat, burrata en kabeljauw en nu weten we waar die kleine tomaatjes vandaan komen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat roadtrip met Van Dam en Land Rover
Waar Brasserie van Dam, Cornelis Schuytstraat
Wie Nicolette en Sebastiaan van Dam, Aldo van Troost en een stuk of tien style- of culi-journalisten
Wanneer donderdag 27 oktober, van 9.30 uur tot 15.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans crosste door het reservaat

Aldo van Troost (Land Rover) en Sabine Zurel, voor pr en media-advies, die zowat buiten zichzelf moest treden om in een Land Rover slechts 50 te rijden Beeld Schuim
Aldo van Troost (Land Rover) en Sabine Zurel, voor pr en media-advies, die zowat buiten zichzelf moest treden om in een Land Rover slechts 50 te rijdenBeeld Schuim
Bij de visafslag in IJmuiden, waar, klein weetje, echte kabeljauw drie stoeptegels groot moet zijn. Erwin van den Oever (l, Smit Vis) en Jos Huffmeijer (B4Men) Beeld Schuim
Bij de visafslag in IJmuiden, waar, klein weetje, echte kabeljauw drie stoeptegels groot moet zijn. Erwin van den Oever (l, Smit Vis) en Jos Huffmeijer (B4Men)Beeld Schuim
Bij de potplantjes: Elise Goulooze (l) en Marieke de Vries, beiden van Pelican Media Beeld Schuim
Bij de potplantjes: Elise Goulooze (l) en Marieke de Vries, beiden van Pelican MediaBeeld Schuim
En nog even langs de slagerij in de Cornelis Schuytstraat. Sabine Zurel, Sanne van Kuijck (Talkies Magazine) en Jill van Ruiten (vlnr, Linda Magazine) Beeld Schuim
En nog even langs de slagerij in de Cornelis Schuytstraat. Sabine Zurel, Sanne van Kuijck (Talkies Magazine) en Jill van Ruiten (vlnr, Linda Magazine)Beeld Schuim
De afsluitende lunch in de brasserie. Met Maarten Borst (L'Officiel Hommes) en Frances Fernandes Mendes (Winq) Beeld Schuim
De afsluitende lunch in de brasserie. Met Maarten Borst (L'Officiel Hommes) en Frances Fernandes Mendes (Winq)Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden