Plus

Slingerapen in Artis straks nog perfecter verborgen

Stapje voor stapje vernieuwt Artis de verschillende parkonderdelen. Deze winter is een start gemaakt met het nieuwe slingerapenverblijf, waar zij meer ruimte krijgen.

De slingeraapjes van Artis krijgen een nieuw verblijf.Beeld Tammy van Nerum

Perfect verborgen, zou je kunnen zeggen. Pas als je het ziet, dan zie je het: die drie vijvers in Artis, die liggen wel verdacht netjes in elkaars verlengde. Jarenlang, tientallen keren, ben je er zomaar aan voorbij gelopen zonder je te realiseren dat deze waterpartij ooit, iets meer dan anderhalve eeuw geleden, het meest noordelijke deel van de Nieuwe Prinsengracht was.

Bezoekers die de andere zijde van de dierentuin wilden bezoeken, konden zich naar de overkant laten trekken op een klein pontje. Pas bij de renovatie van het park in 1866 werd de gracht omgewerkt tot de drie vijvers die er nu liggen.

Transparante muren
Lange tijd, vooral de laatste jaren, was deze plek, 't Veentje, niet de meest aansprekende van Artis. Veel bosschages, weinig overzicht en bevolkt door dieren waarvoor het gros van de bezoekers waarschijnlijk geen omweg maakte. Tussen de apenrots en het leeuwenverblijf was het moerassig en ideaal voor watervogels als blauwe reigers, aalscholvers en de zeldzame kwak.

Maar inmiddels is alles anders: Artis is al een eind op streek met de aanleg van een nieuw verblijf voor de zes slingerapen die nu zo op het oog nog een tikje krap behuisd zijn in het Kleine-Zoogdierenhuis.

Het geraamte van robuuste balken staat er al, de transparante muren volgen ergens in de komende maanden. Het is de bedoeling dat alles voor de zomer gereed is.

Waar nu nog modder de boventoon voert, zal straks rond en onder het nieuwe verblijf water klotsen. In het midden van de vijver liggen enkele eilandjes waarop boomstammen zullen worden geplaatst waaraan de apen kunnen slingeren tot ze een ons wegen.

Afstand tot publiek
De slingerapen zelf lijken zich van de aanstaande verhuizing nog op geen enkele manier bewust. Het Kleine-Zoogdierenhuis doet denken aan een zwembad van Sporthuis Centrum, maar dan met dieren. De apen zijn er sinds 2010 zo op het oog gelukkig, zegt verzorger Ivar van den Berge. "Maar in het nieuwe verblijf is er veel meer mogelijk voor hen. De bomen zijn hoger, ze kunnen beter klimmen. Er is gewoon meer te beleven voor ze."

Artisbioloog Mark Reid: "Bovendien is de afstand tussen apen en publiek iets groter, waardoor de kans groter is dat ze zich natuurlijker gaan gedragen en natuurlijk gedrag is de beste indicatie voor het welzijn van de dieren."

Die grote afstand tot de dieren in de nieuwe situatie blijft een gevoelig punt, want als je de slinger­apen de ruimte geeft om zichzelf terug te trekken, en bezoekers er dus niet met hun neus bovenop kunnen staan, bestaat het gevaar dat je weinig van ze ziet.

Volgens architect Enzo Valerio is er geprobeerd zo veel mogelijk met zowel de dieren als de bezoekers rekening te houden. "De afstand is groter, maar de ruimte die de dieren hebben is ook groter, dus je zult ze waarschijnlijk veel in actie kunnen zien. Daarom ook hebben we gezorgd voor zowel beschutting als goede zichtlijnen."

Blijft over die voormalige gracht. Op dit moment staat het reptielenhuis nog in de weg, maar het is in principe mogelijk dat op de plaats waar nu nog de foeilelijke maar o zo nuttige parkeerplaats ligt, een vierde vijver wordt aangelegd.

Het staketsel van het nieuwe verblijf voor de slingerapen in Artis staat alBeeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden