Slimme sensoren bij 250 dementiepatiënten

Zorginstelling Cordaan installeert slimme sensoren in 250 woningen van mensen met dementie. De techniek registreert de bewegingen van de bewoner en slaat alarm als daar iets niet pluis is.

Volgens Cordaan kan het systeem ongeveer 18.500 euro zorgkosten per persoon uitsparen. Beeld anp
Volgens Cordaan kan het systeem ongeveer 18.500 euro zorgkosten per persoon uitsparen.Beeld anp

De noviteit moet ervoor zorgen dat mensen veiliger en langer zelfstandig kunnen wonen. Het is voor het eerst in Nederland dat een zorgorganisatie bij mensen thuis sensoren inzet.

Cordaan werft de komende maanden kandidaten in Amsterdam en leert zijn medewerkers met het door Philips ontwikkelde systeem te werken. Eind dit jaar wordt de apparatuur in de woningen geplaatst.

Volgens Ellen Maat, directeur innovatie bij Cordaan, krijgt elke kamer een intelligente sensor. Die registreert continu bewegingen, inclusief die van de buitendeur en de ijskast. "Zo kun je vaststellen of iemand 's nachts vaak uit bed gaat. Dat kan reden zijn om slaapmedicatie aan te passen. Of om meer activiteiten te doen overdag, zodat iemand 's nachts beter slaapt."

"Ander voorbeeld: als de bewoner vaak naar de wc gaat, kan dat duiden op een urineweginfectie. Als mensen daar te lang mee rondlopen, is er een risico op een delier, waarmee ze in het ziekenhuis belanden."

Muisstil tennis kijken
Het systeem herkent afwijkend gedrag en waarschuwt mantelzorger, verzorgende of wijkverpleegkundige, die dan poolshoogte kan gaan nemen. Het is een zelflerend systeem - het wordt steeds beter in het herkennen van abnormale verplaatsingen.

De vraag dringt zich op of dit systeem wel meer geruststelling brengt. Vals alarm zorgt immers voor onnodige stress. Bij het proefdraaien zag iemand drie uur geen activiteit bij zijn moeder. Wat bleek: ze zat al tennis te kijken en had al die tijd nauwelijks bewogen, zegt Maat. "Dan bel je even en weet je ook dat het goed is."

Het systeem kost duizend euro per jaar per bewoner, maar zal volgens berekeningen van Cordaan circa 18.500 euro per persoon aan onder andere ziekenhuis- en verpleeghuiskosten schelen.

Eenzaamheid
De Hogeschool van Amsterdam en het Ben Sajet Centrum doen onderzoek naar de proef. Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de UvA, verwacht dat technieken veel kunnen bijdragen. "Het is heel goed dat er steeds betere technieken komen die alarm kunnen slaan als iemand is gevallen."

De ontwikkelingen moeten echter niet alleen op veiligheid en risico zijn toegespitst, vindt The; ze moeten ook worden ingezet om gevoelens van eenzaamheid, nutteloosheid en 'niet meedoen' te doen afnemen. Ze denkt daarbij bijvoorbeeld aan videoverbindingen waarmee mantelzorgers, verzorgers en bewoners contact met elkaar kunnen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden