Plus Filmrecensie

Slimme Britten tegen domme Russen: Kursk lijkt propaganda

Kursk is bijna westerse propaganda. Een politiek steekspel waar de slimme Britten met lede ogen moeten aanzien hoe de domme Russen hun eigen mensen de dood injagen.

Matthias Schoenaerts (r) moest onder andere leren duiken voor Kursk

Het boek A Time to Die, waarop Kursk is gebaseerd, prijst zich aan met 'Poetins eerste crisis: de dramatische ramp met een kern­onderzeeër.' Vreemd dus dat de naam Poetin in de filmversie niet voorkomt. Thomas Vinterberg zegt wel het een en ander over de implicaties van de gebeurtenissen, maar lijkt bevreesd om man en paard te noemen.

Daags na het huwelijksfeest van hun makker Pavel begint de bemanning van de Koersk, onder leiding van Mikhail (Matthias Schoenaerts), aan een grootscheepse oefening. Het gaat al snel mis. Een reeks explosies kost het grootste deel van de crew het leven en laat de onderzeeër zinken.

Nog 23 mannen weten een waterdicht compartiment te bereiken, waar ze wanhopig op redding wachten. Omdat de Russen met verouderd materiaal werken (en te trots zijn om buitenlandse hulp te accepteren) duurt het dagen voor de Koersk wordt bereikt.

Dat alle Russen Engels spreken en bekende koppen hebben, daar valt nog wel mee te leven. Het is nu eenmaal de enige manier om een film als deze gefinancierd te krijgen.

Volgens het boekje
Maar in politiek opzicht slaat Kursk de plank mis. Juist omdat iedere overeenkomst met het verantwoordelijke regime is veralgemeniseerd, wordt de film een plat potje wie het verst kan plassen.

De slimme Britten, in de persoon van Colin Firth, staan direct klaar om te helpen. Ze zien met lede ogen aan hoe die domme Russen, in de persoon van Max von Sydow, de boot letterlijk afhouden en hun eigen mensen de dood injagen. Het is bijna westerse propaganda.

Met wat goede wil kun je Kursk best in Vinterbergs oeuvre plaatsen. Ook hier heeft hij het (noodgedwongen) weer over groeps­dynamiek, bijna altijd een belangrijk thema voor de Deen. Maar wie niet weet dat hij aan het roer stond, zou dat vermoedelijk nooit raden.

Los van het politieke steekspel is dit een rampenfilm volgens het boekje, inclusief vrouw-die-thuis-bij-de-telefoon-wacht, het geijkte spektakel en een race tegen de klok. Snel vergeten.

Kursk

Regie Thomas Vinterberg
Met Matthias Schoenaerts, Colin Firth, Max von Sydow
Te zien in FC Hyena, Filmhallen, De Uitkijk, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden