PlusPS

Slijm maken is de nieuwste rage onder kinderen

Zelf slijm maken is de nieuwste rage onder kinderen. Geïnspireerd door filmpjes op YouTube maken ze slijmerige ballen van scheerschuim, lenzenvloeistof, en lijm. En als ze klaar zijn? Lekker kneden en spelen.

Marloes de Moor
'Als het slijm klaar is, kun je er lekker mee kneden.' Beeld Shutterstock
'Als het slijm klaar is, kun je er lekker mee kneden.'Beeld Shutterstock

Slijm maken. Wie geen jonge kinderen of kleinkinderen heeft en wat minder thuis is in hun belevingswereld, denkt misschien aan iets onwenselijks in de medische hoek. Iets met longen en klieren, natte zakdoeken en fluimen.

Maar ouders, en vooral meisjes rond de negen jaar, weten wel beter. Zelf slijm maken is al enige tijd dé nieuwe rage op school. Het is dat Ryanne Leenstra (9) aan het verhuizen is, maar anders zou ze, zoals gewoonlijk, elke dag slijm maken. ­

Lekker mee kneden
Anderhalf jaar geleden zag ze voor het eerst hoe een ander meisje dat deed op YouTube. "Het leek mij ook leuk. Ik maak het van lenzenvloeistof, borax, scheerschuim en soms ook baking soda. Daarna kun je er van alles doorheen doen: rietjes, kraaltjes, kleuren, glitters. Galaxy-slijm is het mooiste dat ik tot nu toe heb gemaakt. Dat was paarsblauw met roze."

Ryanne's vriendinnen doen het ook allemaal. "Als het slijm klaar is, kun je er lekker mee kneden. Eén keer hebben we samen een héél grote bel gemaakt. Je krijgt er wel een beetje vieze handen van, maar dat geeft niet."

Spelen met slijm, zoals Ryanne doet, is op zich niks nieuws.

Speelgoedfabrikant Mattel bracht in 1976 al potjes kant-en-klaar Slime op de markt. Die werden al gauw ­razend populair. Vergelijkbaar fabrieksslijm is nog steeds in de speelgoedwinkels te koop, maar dat is niet waar het tegenwoordig om gaat. Zélf maken, dat is de lol.

Spectaculair resultaat
De ingrediënten ervoor zijn niet aan te slepen en drogisterijen en winkelketens als Action, Hema, Wibra en Zeeman varen er wel bij. "Vooral lijm en scheerschuim gaan erg hard. We zien de rage dus duidelijk terug in de verkoopcijfers van deze artikelen," vertelt Inge van Baarsen, communicatiemedewerker bij Action.

Volgens Arno Verweij, ­auteur van Proefjesboek en mede-oprichter van de Stichting Proefjes, krijgt de trend om de paar jaar weer een opleving. "Zo'n twintig jaar geleden werd het ook al gedaan met borax. Er bestaan basisrecepten, maar daar kun je allerlei varianten op verzinnen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, met olie, water, tandpasta, maizena, glitters, kleurtjes. Het plakt en het is een beetje smerig. Dat spreekt kinderen wel aan."

Verweij denkt dat de aantrekkingskracht ook zit in het spectaculaire resultaat. "Je krijgt een gekke smurrie die je kunt vasthouden of waarmee je kunt wapperen. Je moet er even wat voor doen, maar het resultaat is verhoudings­gewijs meteen heel groot."

Eenhoornpoep
Boeken als Het Slijmerigste Slijmboek, Het Ultieme Slijmboek en Het Grote Slijmboek spelen handig in op de rage. Ze staan vol met recepten om zelf slijm te maken: van kauwgomslijm en eenhoornpoep tot glitterbommen, blubberige kwallen en toffeeslijm. Toch is het vooral YouTube waar kinderen hun inspiratie vandaan halen. Daar zijn talloze instructiefilmpjes te vinden van bijvoorbeeld de Amerikaanse Karina Garcia, die 7,3 miljoen volgers op YouTube heeft.

Panisch 'Oh my god' roepend is zij in de weer met reusachtige, roze lappen slijm. Vlogger MeisjeDjamila legt uit hoe je het 'megagroots aanpakt' en laat zien hoe je eetbaar ­galaxyslijm of glow in the dark-slijm maakt. Goed voor 1,6 miljoen kijkers.

Andere 'slime-video's' tonen hysterische uitwassen van het thuis experimenteren. Meer dan 48 miljoen mensen keken naar een filmpje van een Turkse vader die een opblaasbadje met veertig liter blauw slijm vult. Zijn dochter graait er naar hartenlust in, terwijl zijn zoon sceptisch toekijkt en ten slotte wegloopt.

Nieuwe dingen ontdekken en uitproberen
Met glitters en kleurtjesOok Mette Brouwer (10) bekeek veel YouTubefilmpjes toen ze vorig jaar oktober zelf slijm begon te maken. "Ik gebruik scheerschuim om het fluffy te maken," vertelt ze. "Daarna doe ik er glitters en voedingskleurstoffen of verf in. Soms bedenk ik zelf recepten. Het mooiste slijm dat ik ooit heb gemaakt was met groene verf. En kraaltjes zijn ook leuk. Als het klaar is, ga ik het kneden. Het is fijn om mee te spelen."

Mette's vriendinnen maken ook allemaal slijm. "Een keer hebben we het slijm op de punt van de tafel gelegd. Toen we eraan trokken, ontstond een grote bel. Mijn beste vriendin heeft heel mooi slijm met piepschuim gemaakt."

Het leukste vindt Mette dat je steeds nieuwe dingen kunt ontdekken en uitproberen. "Ik heb nu tien tot vijftien soorten gemaakt. Dat doe ik ongeveer eens per week. Ik moet alles zelf kopen, dus het hangt ervan af of ik zakgeld over heb."

Niet bedoeld voor de sier
Femke mag dan pas zes jaar zijn, ook zij heeft op YouTube allang gezien waar het om draait in het leven van hippe meiden: zelf slijm maken met glitters en kleurtjes! Ze vroeg haar moeder om lijm, lenzenvloeistof, borax en een beetje water en deed precies na wat ze de populaire acht­jarige vlogger Bibi had zien doen.

"Niet alleen Bibi, heel veel meisjes op YouTube doen dit," vertelt Femke. Ze vindt het vooral leuk om mee te spelen. "Je kunt het ook in een mooi doosje doen, maar slijm is ­eigenlijk niet bedoeld voor de sier." Laatst heeft ze met haar vriendin Rosalie slijm gemaakt. "Dat was leuk, maar later kreeg Rosalie een beetje een allergische reactie. Misschien kwam dat van de lijm of van de lenzenvloeistof."

Dat is precies wat Yvonne Schiphof (40), zich weleens afvraagt: hoe verantwoord is dat slijm maken nu eigenlijk? "Ook mijn dochter van acht doet het, maar lenzenvloeistof of borax houd ik toch liever uit haar buurt. Het zijn middelen waar niet voor niets 'buiten bereik van kinderen houden' op staat."

Natuurlijke materialen
"Mijn dochter mag best rommelen met smurrie, maar dan alleen met natuurlijke materialen. Ik neem liever het zekere voor het onzekere. Al begrijp ik wel dat het effect dan misschien wat minder spectaculair zal zijn."

In dagblad The Guardian verscheen vorig voorjaar een nieuwsbericht over ouders die zich zorgen maakten over de stof borax. Die zou bij langdurig contact brandwonden kunnen veroorzaken. Een elfjarig meisje uit Massachusetts liep brandwonden aan haar handen op, nadat ze volgens haar moeder gedurende enkele maanden elke dag slijm van borax had gemaakt.

Amerikaanse autoriteiten houden echter vol dat de stof over het algemeen veilig is. "Het is moeilijk om in te schatten hoe gezond het is en wat de risico's zijn. Ik deed er geen onderzoek naar, zegt Arno Verweij daarover. "Maar als je alle ingrediënten met mate gebruikt, hoeft slijm maken niet per se gevaarlijk te zijn."

Op zijn website proefjes.nl en in zijn boek zette hij voor de zekerheid alleen proefjes die hij zelf deed en waarvan hij weet dat ze veilig zijn, zoals smurfensnot of maizenapapjes maken. Het positieve van de rage is volgens Verweij dat kinderen iets leren over de bijzondere eigenschappen van stoffen. "Het is een beetje scheikunde. Ze zien hoe ­verschillende bestanddelen zich gedragen ten opzichte van elkaar. En dat kan heel nuttig zijn."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden