Plus

Sleutelrol voor geestige en dwingende Van der Laan in evenementenbeleid

Aan het nieuwe evenementenbeleid ging een jaar van onderzoek en gesprek tussen bewoners en organisatoren vooraf. Een sleutelrol was weggelegd voor de charmante, geestige en dwingende Eberhard van der Laan.

Patrick Meershoek
Burgemeester Eberhard van der Laan brak een lans voor Koningsdag en Gay Pride. Els Iping: 'Dat was even slikken. Beeld Maarten Brante
Burgemeester Eberhard van der Laan brak een lans voor Koningsdag en Gay Pride. Els Iping: 'Dat was even slikken.Beeld Maarten Brante

Tijdens de eerste ontmoeting tussen bewoners en organisatoren in de ambtswoning was het wantrouwen over en weer nog in ruime mate aanwezig. Een van de organisatoren deed een klacht van de andere zijde af als een kwestie van perceptie.

Eberhard van der Laan stak zijn vinger op en onderbrak de spreker. "Ik kan u op basis van de ervaring van een collega verzekeren dat het gebruik van de term perceptie niet de kortste weg naar een oplossing is."

Fenomenaal
Oud-bestuurder Els Iping, als betrokken binnenstadsbewoner aanwezig bij het gesprek, lacht bij de herinnering: "Dat doet hij fenomenaal hoor. Je merkt aan alles dat Van der Laan een doorgewinterde mediator is. Hij zorgt ervoor dat niemand zijn stokpaardjes kan berijden. Meteen bij de start maakte hij duidelijk dat hij wilde zoeken naar het redelijke midden. Evenementen horen bij de stad en overlast moet worden beperkt. Wie dat niet onderschreef, hoefde verder niet mee te praten."

Ook Sjoerd Wynia, organisator van onder meer Amsterdam Open Air in het Gaasperpark, prijst de inzet van de burgemeester.

"Toen we begonnen met het proces, dachten we: dat doen we even. Maar de materie bleek enorm complex te zijn. We hebben er niet voor niets meer dan een jaar over gedaan. Van der Laan krijgt veel voor elkaar met zijn humor en charme. Hij vertelt niet wat er moet gebeuren, maar zorgt er wel voor dat de partijen met elkaar praten."

De methode-Van der Laan werd eerder toegepast op de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Nu was een andere hete aardappel aan de beurt: het groeiend aantal grootschalige evenementen in de stad en de hinder die omwonenden daarvan ondervinden.

Muurvast
Wynia: "Het gesprek daarover zat de afgelopen jaren muurvast. Wij kwamen sommige bewoners alleen nog tegen in de rechtszaal. Het beeld was: festivalorganisatoren horen thuis in het rijtje van de Nutellawinkel en de bierfiets. Dat is toch wel veranderd."

De burgemeester brak meteen een lans voor de organisatoren door te stellen dat Koningsdag en Gay Pride wat hem betreft tot de buitencategorie evenementen behoren. "Dat was voor ons wel even slikken," blikt Iping terug.

"Wij vinden het vreemd dat bewoners van bijvoorbeeld de Wolvenstraat tijdens zulke evenementen hun huis moeten verlaten omdat het echt niet te doen is. Het wisselgeld was dat het aantal belastende evenementen beperkt werd tot drie per jaar."

Klachten bron van ergernis
Maar ook van de organisatoren werd veel gevraagd, zegt Wynia. "De nieuwe regels kosten ons geld. Zeker voor de kleine organisatoren zal het lastiger worden nog iets in de stad te doen. Wij hoopten te kunnen praten over meerjarige vergunningen, juist met het oog op de investeringen die we moeten doen. Maar dat bleek te ingewikkeld. Het voordeel is dat er nu voor iedereen duidelijkheid is. Er zijn ruim twintig plekken aangewezen: daar moet het gebeuren."

Iping: "Waar wij blij mee zijn, is dat er nu een duidelijk onderscheid is gekomen tussen muziekfestivals en andere evenementen. Er kon de afgelopen jaren geen hardloopwedstrijd gehouden worden, of er stond een dj te draaien. Ik heb het op de Nieuwmarkt meegemaakt dat er een geweldige installatie stond opgesteld voor twintig studenten tijdens de Entreeweek. Die gekkigheid is straks gelukkig voorbij. Daarvoor krijg je geen vergunning meer."

Wederzijds begrip
Wynia heeft de indruk dat het afgelopen jaar enig wederzijds begrip is ontstaan tussen organisatoren en bewoners. "Van sommige dingen hebben we allebei last. De afhandeling van de klachten bijvoorbeeld. Die verdwijnen vaak in een zwart gat. Dat is een bron van ergernis voor de omwonenden, maar wij willen net zo goed het liefst meteen weten of er een klacht is. Dan kunnen we actie ondernemen. Er komt nu ook een nieuwe procedure voor de afhandeling."

Ook Iping kijkt met voldoening terug op het proces, maar waarschuwt voor overdreven optimisme. "Er ligt nu een dik pak met voorstellen die nog door de gemeenteraad en de inspraak moeten komen. We zijn zelf het hele plan nog eens aan het lezen om te bezien of we er tevreden over kunnen zijn." Voor wereldvrede hoeft niemand bang te zijn. "Er zullen altijd punten van wrijving blijven bestaan. We zullen best nog een keer met elkaar in de clinch gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden