Plus

Slettenhaar neemt afscheid: 'Ik hoef hier geen donquichot te zijn'

VVD'er Paul Slettenhaar was de rechtsbuiten van de stadspolitiek. Nu verlaat hij Zuid om wethouder in Castricum te worden. 'Ik hoef hier geen donquichot te zijn.'

Paul Slettenhaar: 'Je hebt hier te maken met duinbranden, niet met schietpartijen.' Beeld Ivo van der Bent
Paul Slettenhaar: 'Je hebt hier te maken met duinbranden, niet met schietpartijen.'Beeld Ivo van der Bent

"Wat een lelijke klotedingen, hè," zegt Paul Slettenhaar (50) terwijl hij het strand van Castricum aan Zee oploopt. In de verte, diep in de Noordzee, zijn tientallen kleine turbines te zien. Kafferen op windmolens, het is een oude reflex van de lijvige VVD'er, sinds 2007 bestuurder in Zuid.

Slettenhaar was een markante verschijning door zijn vette blonde krullen en keiharde, rechtse standpunten. De vleesgeworden VVD'er. Zeldzaam conservatief in een progressieve stad. Altijd bereid om flink uit te halen.

Maar de krullen zijn opgeschoren, en het gescheld op de windmolens is het enige ongepolijste dat Slettenhaar tijdens de afspraak te zeggen heeft. "Ik ga heel genuanceerd zijn," waarschuwt hij wel drie keer tijdens zijn afscheidsinterview.

Een breuk met het verleden want of het nu in de krant was, op AT5 of op so­ciale media, Slettenhaar zorgde altijd voor een relletje in de linkse stad.

Zwembadpas
Slettenhaar moest weg uit Zuid omdat de VVD na de verkiezingen buiten het stadsbestuur werd gehouden. Hij laat er geen traan om. "Ik heb niets tegen GroenLinks. Maar er ligt nu een onredelijk verhaal, waarin alleen rekening gehouden wordt met een bepaald deel van de stad."

"Voor mensen met een auto, of voor mensen die een huis willen kopen in Amsterdam, gaat het de komende tijd wel wat moeilijker worden. Dat is voor de VVD geen logische partij om mee te gaan besturen."

Het stadhuis lijkt niet rouwig om zijn afscheid. Nog geen twee maanden na zijn vertrek worden de eerste wapenfeiten van Slettenhaar al teruggedraaid. Deze week werd de door hem bedachte zwembadpas, om overlastgevende jeugd buiten het De Mirandabad te houden, afgeschaft.

En de 600 plekken in de gloednieuwe parkeergarage onder de Boerenwetering, worden bovengronds allemaal weggehaald, zodat er netto geen plek bijkomt in De Pijp. Dat gaat lijnrecht in tegen de afspraken die Slettenhaar bij de bouw maakte.

Dit soort praktijken, het terugdraaien van beleid na een machtswisseling, is in Amerika normaal; in Amsterdam gebeurde het niet eerder zo drastisch. Het geeft aan hoe controversieel het beleid van Slettenhaar soms was.

"Een of andere Republiek Amsterdam privacycommissie (Commissie Persoonsgegevens Amsterdam, red.) vond dat je anoniem moest kunnen zwemmen. Anoniem zwemmen of aangerand worden? Niet aangerand worden is ook een belangrijke vorm van privacy, zou ik zeggen."

Het De Mirandabad voert nu een app in waarmee het personeel overlast kan melden. Met een zucht zegt Slettenhaar genuanceerd dat hij benieuwd is naar de uitkomsten.

Wakker schudden
Toch vat hij het niet persoonlijk op. "Het is radicaal, maar ze doen het niet om mij te treiteren. Hier is democratie voor bedoeld. Dit college heeft andere opvattingen dan ik over dit soort zaken. Ik sta vrij ver af van wat daar nu zit."

Castricum en zijn 36.000 inwoners krijgen een andere Paul Slettenhaar te zien dan Amsterdam gewend was. "Voor Zuid heb ik veel bereikt, maar dat 'rechtse Paul'-imago ga ik zo niet meer doen. Ik werkte hard aan dat law-and-order­profiel want dat gaf mij een behoorlijk podium. En je hebt in Zuid ook wel de functie om de stad een beetje wakker te schudden, omdat het anders wel heel eenzijdig links wordt."

Dat Slettenhaar zonder die grote mond misschien wel een mooiere promotie had kunnen maken dan het wethouderschap van Castricum, neemt hij voor lief. "Ik ben geen carrièrepoliticus. Dit hoort bij mij, had ik dan 25 jaar mijn mond moeten houden? Het was ergens ook humor. Ik ben misschien een beetje naïef geweest in de manier waarop mensen het tegen je kunnen gebruiken."

Bovendien is hij ook ronduit blij met de nieuwe baan. Duinbranden in plaats van schietpartijen. "Ik heb heel wat slachtofferbezoeken afgelegd de laatste jaren. Dat soort dingen zien we hier gelukkig niet zo veel."

Zijn imago zat hem bijna in de weg, want D66 in het dorp kraakte harde noten over zijn komst vanwege dat rechtse profiel. Maar Slettenhaar maakt nu deel uit van een raadscollege, een ander woord voor een minderheidscoalitie.

"Ik zal verbindend moeten zijn naar links en naar rechts. Elke keer moet je het beleid opnieuw verkopen, je weet van tevoren nooit of het gaat lukken." Met andere woorden, in Castricum kan Slettenhaar zich niet veroorloven tegen de gevestigde orde aan te trappen.

Vals gepiep
Dat is ook niet nodig omdat Slettenhaar waarschijnlijk beter past bij de inwoners van zijn nieuwe gemeente dan bij het progressieve Amsterdam. "Misschien wel ja. Het is hier Noord-Holland hè, niet lullen maar leveren. Een Amsterdamse praatjesmaker hebben ze hier niet nodig. Na al die jaren vind ik het ook wel fijn. Ik hoef hier geen donquichot te zijn."

Slettenhaar legt niet alleen zijn imago af, maar wil in meerdere opzichten een jas uitdoen. 25 kilo moet ervan af, door veel met de hond langs de kustlijn te gaan wandelen. En op de fiets naar het gemeentehuis.

Spijt heeft hij nergens van. Of toch, één klein dingetje misschien. Vlak voor het einde van zijn Amsterdamse carrière opende Slettenhaar de nieuwe parkeergarage Boerenwetering. Met het loeiharde geluid van een gastoeter zou hij het bouwwerk, ook wel Pauls Parkeerpaleis genoemd, voor geopend verklaren.

In plaats van een harde stoot herrie kwam er slechts vals gepiep uit de toeter, waarna het ding uit elkaar viel. De hilarische beelden gingen het hele land door en werden massaal bekeken.

"Volgens mijn dochter heeft het filmpje 2 miljoen views. Er zijn slechtere manieren denkbaar om dat te bereiken." Met een brede grijns: "Ik had die gastoeter bij de Blokker moeten halen, in plaats van bij de Action!"

Cv

1968 geboren in Amsterdam, opgegroeid in Uithoorn.
1990 - 1995 politicologie UvA.
1994 - 2007 VVD-deelraadslid Amsterdam-Zuid.
1996 - 2007 bedrijfsleven, o.a. PinkRoccade.
2007 - 2018 VVD-bestuurder Amsterdam Zuid.
2014 - april 2018 VVD-Statenlid provincie Noord-Holland.
heden wethouder Castricum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden