Column

'Slettenhaar en Eisenmann bieden vanuit Zuid moedig weerstand'

Ruben Koops Beeld Wesley van Zuthpen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

Obelix en Obelix, zo worden de VVD'ers Paul Slettenhaar en Ronnie Eisenmann gekscherend genoemd door de partijtop in het stadhuis.

De kwalificatie van de twee rechtse buitenboordmotoren van de partij is niet alleen treffend ­vanwege hun figuur. Het zijn ­liberalen zoals je ze graag ziet. Blozend, voldaan en gezellig.

Slettenhaar en Eisenmann doen bovendien waartoe VVD'ers op aarde zijn. Zij pleiten consequent voor meer ruimte voor auto's, meer camera's en minder erfpacht.

Maar afgezet tegen het Amsterdamse gemiddelde zijn de twee knetterrechts. Slettenhaar en Eisenmann bieden vanuit een kleine enclave in Zuid moedig weerstand tegen de oprukkende progressiviteit.

De Pijp en de Rivierenbuurt zijn al verloren. Bij Oud-Zuid en in Buitenveldert houden zij moedig stand. Daarom schreven zij deze week een nijdig briefje naar deze krant toen VVD-wethouder ­Pieter Litjens het had gewaagd te voorspellen dat de auto de ­komende jaren ruimte moet inleveren. Obelix en Obelix in hun Gallische dorpje geven zich niet zomaar over.

Want de Amsterdámse VVD waar wethouder Litjens toe behoort, is echt iets anders dan de VVD zoals wij die kennen en waar Slettenhaar en Eisenmann zich lid van weten.

Kiezers in de grote steden stemmen steeds progressiever, blijkt uit onderzoek. Die trend houden de hoofdstedelijke liberalen scherp in de gaten. Door al jaren te pleiten voor progressieve thema's zoals soepeler softdrugsbeleid en een helmplicht voor scooters, handhaaft de Amsterdámse VVD zich nu al acht jaar in het stadsbestuur.

En die koers gaat voorlopig niet veranderen, integendeel. VVD-senator Frank de Grave, die het Amsterdamse verkiezingsprogramma schrijft, kondigde al aan duurzaamheid en milieu centraal te willen stellen in het nieuwe program. De auto? Die gebruikt hij alleen in het weekend, liet de oud-wethouder nonchalant optekenen.

Die groene flirt dient overigens nog een tweede doel. GroenLinks zou gezien de recente landelijke uitslag in 2018 hier wel­eens als grootste uit de bus kunnen komen. Dan heb je als potentiële coalitiepartner het liefst vast een zo groen mogelijk program. Om die reden kondigde SP-leider Laurens Ivens gisteren ook al aan ook een groenere koers te willen varen.

Maar Slettenhaar en Eisenmann zijn natuurlijk niet helemaal gek. Zij hebben terecht oog voor een klein, maar roerig rechts plukje van het electoraat dat vooral binnen hun stadsdeelgrenzen woont.

En met elke ruk naar links in het stadhuis zien zij hun positie ondermijnd. Allereerst door de mogelijke komst van een erfpachterspartij. Die zou VVD-bolwerk Buitenveldert, waar de erfpachtherziening tot grote woede heeft geleid, ­ernstig kunnen verzwakken.

En dan het Forum voor Democratie. Vriend en vijand stellen dat het niet de vraag is óf, maar wannéér Thierry Baudet aankondigt mee te willen dingen naar een zetel in Amsterdam. En vorige week stond in het ­rumoer rond de herdenking van vluchtelingen op 4 mei ineens Leefbaar Amsterdam weer in de schijnwerpers, met een oproep om tegen deze herdenking te gaan demonstreren.

En ook het CDA slaat rechtsaf, zowel landelijk als lokaal. Al deze rechtse bewegingen hoeven maar een paar duizend stemmen te halen, waarschijnlijk niet eens genoeg om een zetel te winnen. Maar al die stemmen komen bij de VVD vandaan en dat baart Obelix en Obelix in Zuid grote zorgen. Of de Amsterdámse VVD dat ook doorheeft, is de vraag.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden