Slechtste peiling in drie jaar voor VVD

De VVD zakt nog altijd verder weg in de peiling van Maurice de Hond. De liberalen staan zondag op 22 zetels, 19 minder dan de 41 die ze bij de verkiezingen op 12 september wisten binnen te slepen. 22 zetels is voor de partij van Mark Rutte de laagste score sinds bijna drie jaar geleden, toen het kabinet Balkenende IV viel in februari 2010.

Beeld anp

Volgens De Hond geeft nog maar 45 procent van de kiezers van de VVD aan nu weer VVD te stemmen als er verkiezingen zouden zijn. 40 procent van de VVD-kiezers zou Rutte geen nieuwe kans geven.

Ook de PvdA zakt opnieuw een zetel in de peiling en staat nu op 24. Samen hebben de regeringspartijen VVD en PvdA 46 zetels, waar ze in werkelijkheid 79 zetels bezetten in de Tweede Kamer. De virtueel verloren zetels zijn gegaan naar SP, PVV, CDA, D66 en 50PLUS, die per partij tussen de 5 en 7 zetels winst behalen. Daardoor staan VVD, PVV en SP in de peiling van De Hond nu ieder op 22 zetels. En CDA en D66 nu op 18 zetels.

Meeste wins voor 50PLUS
Verhoudingsgewijs boekt 50PLUS verreweg de meeste winst. Die partij heeft in de peiling vier keer zoveel zetels als in de Kamer. Bijna 30 procent van de kiezers boven de 50 geeft nu aan op deze partij te stemmen of deze partij een kans te geven.

Verder blijkt uit onderzoek van De Hond dat driekwart van de VVD-kiezers vindt dat de VVD voor de verkiezingen terughoudender had moeten zijn in toezeggingen. Zo is van Ruttes verkiezingsbeloftes niet veel terechtgekomen: de 1000 euro korting voor elke werkende Nederlander is er niet gekomen, de hypotheekrenteaftrek wordt aangepast en er gaat toch opnieuw geld naar Griekenland.

Van de VVD-kiezers zegt 62 procent dat het vertrouwen in Rutte de afgelopen maanden aanzienlijk is gedaald. De helft van de Nederlanders denkt dat het beter zou zijn als iemand anders dan Rutte in deze tijd premier is. Bij de VVD is een kwart het hiermee eens, bij de PvdA-kiezers 57 procent.

Peiling
De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden