Slechts zes sprekers op inspraakavond burgemeester

Van zestien insprekers die zag hadden aangemeld om te praten over de nieuwe burgemeester van Amsterdam, kwamen er zes opdagen. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Kan de volgende burgemeester ervoor zorgen dat de Weesperstraat een oerbos wordt? Dan kan hij daar een mooie wandeling maken. Dat stond op het verlanglijstje van een van de zeven insprekers die dinsdagavond de moeite namen om de gemeenteraad hun wensen over de nieuwe burgemeester kenbaar te maken.

Er was een tweedejaars student politicologie die vond dat de burgemeester woningnood en krakers moest aanpakken. ''Het was een hel om aan een kamer te komen.'' Ron Reemer leek het een goed idee als de burgemeester zich op de fiets zou verplaatsen. Mevrouw P. Dijksteel pleitte ervoor dat de burgemeester het 'goede voorbeeld' zou geven.

Eén inspreker kwam als luisteraar en had niets te melden. Een ander had behoefte aan een 'wijs iemand die rustig kan reageren op boze mensen'.

Voor de bijeenkomst, waarvoor drieënhalf uur was uitgetrokken, hadden zich zestien sprekers aangemeld. Er kwamen er aanvankelijk maar zes opdagen. Zelfs Fabiola en oud-Mokum Mobielraadslid Gonny van Oudenallen waren er niet.

Maar een van de weinige belangstellenden had 'het rode gevaar' - Van Oudenallen - elders in de Stopera gezien. VVD-raadslid Marijn Ornstein, die de bijeenkomst voorzat, gelastte een zoektocht in het gebouw. Op het allerlaatste moment kwam Van Oudenallen de zaal binnenstuiven. Nahijgend pleitte ze voor 'een burgervader- of moeder die heel lief en warm is'. Meer aandacht voor de fractievoorzitters is ook gewenst. En voordat wethouders hun ontslagbrief schrijven, moet de burgemeester een afkoelingsperiode van 24 uur invoeren.

Oud-wethouder Rob Oudkerk hoorde niet tot de insprekers. Hij gebruikte gisteren de media om zijn belangstelling voor de positie bekend te maken. Hij zou zich de moeite kunnen besparen, want draagvlak in de gemeenteraad ontbreekt. En de raad beslist.

Burgers kunnen ook digitaal inspreken. Volgens Ornstein gebeurt dat volop. Volgende week stelt de raad het profiel van de komende burgemeester op. (ADDIE SCHULTE)

Foto: Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden