Slechts 2 procent patiënten neemt gesprek op

Hoewel ruim een derde van de patiënten graag een gesprek met de medisch specialist wil opnemen, doet slechts twee procent dat. Het zijn vooral hogeropgeleiden die een gesprek met de arts willen vastleggen.

Minister Edith Schippers kwam in maart met het advies om gesprekken met de dokter op te nemen.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Zilveren Kruis, dat donderdag naar buiten komt.

Het opnemen van gesprekken in de spreekkamer staat ter discussie. Minister Edith Schippers kwam in maart met het advies om gesprekken met de dokter op te nemen, zodat de patiënt het thuis nog een rustig kan terug luisteren en een meer gefundeerde beslissing kan nemen over een bepaalde behandeling.

Invloed emoties op behandelkeuze
Het voorstel van Schippers stuit veel medisch specialisten tegen de borst. Uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten bleek vorige week dat ruim 62 procent van de artsen die ooit een opnameverzoek van een patiënt heeft gekregen, daartegen is. Ze vrezen onder meer reputatieschade, als bijvoorbeeld fragmenten van het gesprek via internet worden verspreid.

Uit het onderzoek onder 1274 mensen blijkt verder dat ruim een kwart achteraf stelt dat emoties invloed hebben gehad op de behandelkeuze. Een kwart van de ondervraagden vindt dat zij zich beter op het gesprek met de specialist hadden moeten voorbereiden en even groot is de groep die stelt dat het gesprek met de arts moeilijk te begrijpen is.

Bijna de helft baalt na afloop van het gesprek met de arts dat men niet alles heeft gevraagd.

Lees ook het interview met hoogleraar Harry van de Wiel: 'Er spookt veel door ons hoofd als we bij de medisch specialist zitten' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden