Slechts 17 procent van Amsterdamse scholen heeft rookvrij schoolplein

In Amsterdam hebben twaalf scholen in het voortgezet onderwijs een rookvrij schoolplein. Dat blijkt uit een onderzoek van het Longfonds.

Redactie
Een roker houdt een sigaret vast. Beeld anp
Een roker houdt een sigaret vast.Beeld anp

Dat zijn het IJburg College, Pieter Nieuwland College, Vossius Gymansium, Stichting Vrije School, Amsterdams Lyceum, Fons Vitae Lyceum, Comenius Lyceum, Esprit Onderwijsgroep, Visio Onderwijs, Het Plein, Huygens College en Clusius College.

Amsterdam telt in totaal zeventig middelbare scholen, waarvan dus 17 procent een rookvrij schoolplein heeft.

Landelijk gezien mag er bij de helft van alle middelbare scholen niet meer worden gerookt op de schoolpleinen. Een stuk meer dan twee jaar geleden, toen was roken slechts op een kwart van schoolpleinen niet toegestaan.

In het onderzoek wordt gepeild hoe effectief de campagne 'Op school steek je niks op' van het Longfonds is. De campagne is gericht op de directies van de middelbare scholen en ouders van de scholieren. Een speciaal voor dit doel opgerichte werkgroep stelt vervolgens een plan op om het roken tegen te gaan.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland grote regionale verschillen zijn. In Zeeland is slechts 21 procent van de middelbare scholen rookvrij, in Overijssel is dat 34 procent. Flevoland is koploper, op 60 procent van de scholen mag niet worden gerookt, terwijl deze provincie een jaar geleden met 22 procent nog onderaan de lijst bungelde. Limburg ging in een jaar van 28 naar 55 procent, op de voet gevolgd door Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden