Lezersbrief

‘Slechts 1,5 graad opwarming van de aarde? Dat halen we zeker niet’

Plannenmakers die 1,5 graad in hun mond nemen, houden de mensen voor de gek. Dat stelt een Paroollezer in een brief aan deze krant.

De plannen die vanuit allerlei hoeken worden gepresenteerd om verdere klimaatverandering tegen te gaan worden steeds ingrijpender. En dat is goed, want de gevolgen van klimaatverandering op termijnen van decennia tot eeuwen zijn vooralsnog niet te overzien. 

Wat minder goed is, is dat de wortel die door vele plannenmakers wordt voorgehouden (lees: waar doen we het voor?) nooit in ons bezit zal komen. Als dit besef doordringt kan dat mensen weerhouden van verdere actie. En dat moet voorkomen worden.

Twee weken geleden stond er weer een wervend stuk in Het Parool, geschreven door de drie erkende klimaatplannenmakers Turkenburg, Schöne en Meyer. In het stuk wordt de nog te bouwen biomassacentrale in Diemen verdedigd.

De wortel die de lezer wordt voorgehouden, is dat de centrale kan leiden tot een verlaging van de CO2-concentratie in de lucht, wat nodig is als we de opwarming willen beperken tot 1,5 graad.

Kunnen we de opwarming überhaupt beperken tot 1,5 graad? Ik ken eigenlijk geen klimaatwetenschapper die dat haalbaar acht. Toch heeft de wetenschap op verzoek van de VN zitten studeren op de vraag of en, zo ja, hoe de opwarming tot 1,5 graad beperkt kan worden.

Eind 2018 was er een tweeledig antwoord, maar alleen het eerste deel van dat antwoord krijgt aandacht. En dat kan als een boemerang terugkomen.

CO2-budget

Het eerste deel van het antwoord houdt in dat er nog zo’n 500 Gt aan CO2 de lucht in mag als we de stijging tot 1,5 graad willen beperken. Met een huidige jaarlijkse mondiale uitstoot van zo’n 40 gigaton aan CO2 ­betekent dat dat we nog zo’n 10 jaar kunnen doorgaan op de huidige voet en wat langer als we emissies flink weten te beperken. Eigenlijk zou het hier al moeten gaan kriebelen, want wat moet er dan gebeuren als we het CO2-budget hebben opgebruikt?

Over het tweede deel van het antwoord wordt door geen plannenmaker gerept. Als het CO2-budget is ‘opgebruikt’ moet er vervolgens tientallen jaren tot een eeuw meer CO2 uit de lucht worden gehaald dan erin wordt gebracht. U leest het goed. In technische termen: netto ­negatieve emissies. Ik kan me er geen voorstelling bij maken en ik denk niemand.

Plannenmakers die 1,5 graad in hun mond nemen, houden de mensen voor de gek. Erger nog, ik ben bang dat als duidelijk wordt dat de 1,5 graad nooit en te nimmer gehaald zal worden, de mensen de handdoek in de ring zullen gooien.

De terechte vraag wordt dan, maar wat is dan wel haalbaar? Zo makkelijk als het is om 1,5 graad en eigenlijk ook 2 graden af te schieten, zo moeilijk wordt het om een inschatting te maken van waartoe de mens wel in staat is.

IPCC-rapport

Dat wordt dan een persoonlijke inschatting, omdat niemand weet hoe snel de bevolking groeit en/of de verduurzaming wel doorzet. Zo denk ik dat het bijzonder knap zou zijn als de mens de temperatuurverhoging tot

3 graden zou kunnen beperken.

Als dat de inzet wordt, dan denk ik dat mensen bereid blijven alle zeilen bij te zetten. Maar zolang de discussie blijft gaan over 1,5 of 2 graden erbij vrees ik dat we het risico lopen dat steeds meer mensen zullen afhaken als die doelen volstrekt onhaalbaar blijken.

En als u nu denkt, daar hebben we weer zo’n wetenschapper met weer een ander verhaal, dan verwijs ik u graag naar de wetenschappelijke rapporten die het IPCC al sinds de jaren negentig publiceert. Eind 2018 heeft het IPCC een speciaal rapport uitgebracht over de 1,5 graden kwestie. Voornoemde informatie over de haalbaarheid van 1,5 graad komt uit dat rapport.

Wieger Fransen was klimaatonderzoeker voor onder meer prof. Böttcher (Club van Rome) en het KNMI. Hij ondersteunde de commissie-Van Middelkoop (1989) die als eerste ­Kamercommissie onderzoek deed naar klimaatverandering. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden