Slechte trip kan laatste zetje geven aan toerist

Regelmatig springen in Amsterdam toeristen uit een hotelraam nadat ze drugs hebben gebruikt. Deze zomer is het wel erg vaak raak: in iets meer dan twee maanden raakten zo al zeker drie toeristen ernstig gewond en overleed er één. Wat is er aan de hand? En is er een oplossing?

Jasper Karman
null Beeld anp
Beeld anp

Zondagavond raakte een 22-jarige Zwitserse toerist zwaargewond na een sprong uit het raam van zijn hotel aan de Kloveniersburgwal. Hij was vermoedelijk onder invloed van drugs. Het was het recentste incident in een lange rij, en voor de politie was het de druppel. De politie wil met de gemeente en deskundigen praten over mogelijke maatregelen. En dan ligt, onvermijdelijk, ook de vraag op tafel of die drugs niet gewoon verboden moeten worden.

Dat is wel erg kort door de bocht, stellen deskundigen. Vier incidenten lijkt veel, maar het is onduidelijk of er sprake is van een toename, zeggen de Amsterdamse GGD en verslavingsinstelling Jellinek. 'Lang niet alle incidenten halen de krant, maar wij hebben ook geen cijfers waar dat uit blijkt,' zegt een woordvoerder van de GGD. 'Dat komt vooral doordat deze incidenten niet allemaal op dezelfde manier worden geregistreerd.'

Drugsgebruik doorslaggevend?
Achteraf blijkt bovendien vaak dat het onzeker is of het drugsgebruik wel een doorslaggevende rol speelde. 'Een paddo kan verkeerd vallen, en een xtc-pil kan een te hoge dosering hebben, maar vaak spelen op de achtergrond veel meer problemen: psychische problemen, vermoeidheid of ruzies, en niet te vergeten het combineren van drugs met alcohol', zegt Roel Kerssemakers van Jellinek.

'Het pleidooi om drugs dan maar te verbieden is om die reden veel te simpel,' vindt drugskenner August de Loor van het Adviesburo Drugs. 'Ik onderzoek dit soort incidenten al sinds de jaren zeventig, en vrijwel altijd is er veel meer aan de hand dan de eerste berichten doen vermoeden.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden