Slavernijinstituut Ninsee moet door geldgebrek sluiten

Het doek is gevallen voor het slavernijinstituut Ninsee. In augustus sluit het de deuren van zijn onderkomen in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Voor directeur Artwell Cain en negen andere medewerkers is ontslag aangevraagd.

Patrick Meershoek

De sluiting van het Ninsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis,volgt op het besluit van het ministerie van OCW om de subsidie van jaarlijks negen ton voor het instituut met ingang van 2013 stop te zetten.

In de afgelopen maanden heeft het bestuur onder leiding van voorzitter Eddy Campbell gezocht naar andere financiers, maar die zijn niet gevonden. 'We zijn nu door onze middelen heen,' zegt Campbell. 'Het einde is daardoor onontkoombaar.'

Het Ninsee is opgericht in 2002, nadat toenmalig minister Roger van Boxtel een jaar eerder namens Nederland op een VN-top in Zuid-Afrika had verklaard 'oprecht diepe spijt' te hebben van het Nederlandse aandeel in slavenhandel en slavernij. Die spijtbetuiging leidde op 1 juli 2002 tot een nationaal monument in het Oosterpark en de oprichting van het Ninsee, dat opdracht kreeg kennis van de slavernij te vergroten en verspreiden.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden