Slapende bewoner gewond na plofkraak Hoofddorpplein

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Bij een plofkraak op een geldautomaat aan de Haarlemmermeerstraat in Zuid is maandagnacht een gewonde gevallen. Het slachtoffer lag te slapen terwijl de ruiten sprongen door de explosie.

De bewoner is door het rondvliegend glas geraakt, aldus een woordvoerder van de politie. Het slachtoffer is ter plaatse door de ambulance behandeld en hoefde niet naar het ziekenhuis.

De politie kreeg iets na 3.00 uur maandagnacht vele telefoontjes van mensen die wakker zijn geschrokken van twee enorme knallen. Bij het Hoofddorpplein werd een ABN Amro-geldautomaat die net een week geleden was vervangen tot ontploffing gebracht. Door de explosie zijn heel veel ramen gesprongen.

De politie schat dat van tussen de 20 en 25 woningen de ruiten gesneuveld zijn, zowel op de Haarlemmermeerstraat, het Hoofdorpplein als de Legmeerstraat. De koffiezaak ernaast kan dinsdag niet openen door de schade. Bij Toff optiek lagen de brillen op de grond.

Op het Hoofddorpplein staan buurtbewoners en winkeliers de plofkraak uitvoerig met elkaar te bespreken. Een bewoner van de Haarlemmermeerstraat, die anoniem wil blijven, heeft het zien gebeuren. “Na de eerste knal keek ik uit het raam en zag ik die jongens zakken vol met geld stoppen en vertrekken op de scooter. Ik durfde niet te filmen, want ik was bang dat ze mijn huis zouden onthouden en me misschien nog eens komen opzoeken als ze me zouden zien.”

Steekvlam

Melle Draaisma heeft een slijterij aan de overkant van het Hoofddorpplein, waar hij zelf boven woont. “Ik werd wakker van die eerste knal, rende naar mijn raam en zag toen voor mijn neus die tweede explosie. Daar zat nog geen minuut tussen denk ik. Hoe dat eruit zag? Als een grote steekvlam. Ik dacht wel meteen aan een plofkraak. Ik heb de scooter weg zien rijden. Er stonden veel buurtbewoners op straat die de motoragent, die er snel aankwam, de goede kant op hebben gestuurd.”

Mark die liever niet met zijn achternaam genoemd wil worden, had geen wekker nodig dinsdagochtend. Hij werd uit zijn bed ‘gelanceerd’ en zijn buren hebben geen ruiten meer. “Het gebruik van de term plofkraak heeft wellicht wat vernieuwing nodig. Dat klinkt zo kleinschalig voor het gebruik van zware explosieven in een woonwijk.”

De eigenaar van kookwinkel Divine & Delicious vertelt dat hij vannacht wakker werd gebeld door de buurman van zijn winkel. Zijn winkel bevindt zich pal tegenover de opgeblazen geldautomaat. De complete voorste laag van zijn dubbele ramen lag aan diggelen op de stoep. “Om kwart voor vier stond ik hier, maar ik mocht er niet door van de politie. Ze dachten dat er misschien nog explosieven aanwezig waren. Dit is echt schandalig. Ik ga wel gewoon open straks hoor, zodra de scherpe hoeken glas uit de kozijnen zijn weggehaald.”

“Het was afschuwelijk,” zegt een oudere vrouw die in de Haarlemmermeerstraat woont. “Ik ben in de jaren dertig in Duitsland geboren en ik moest meteen terugdenken aan de bombardementen die ik toen heb meegemaakt. Als ik dit soort nieuws hoor kan ik het altijd wel verwerken, maar nu het zo dichtbij komt ben ik zo ontzettend geschrokken.”

Schade

De schade aan de gevel van de geldautomaat is aanzienlijk, brokstukken vlogen tientallen meters in het rond. Tot 100 meter van de explosie zijn ruiten gesprongen. Enkele bewoners zijn opgevangen op het politiebureau op de Postjesweg, tot Woningtoezicht verklaarde dat zij weer terug konden. Er is geen instortingsgevaar gevonden.

Twee daders zijn op de vlucht geslagen op een scooter of motorscooter in de richting van de Heemstedestraat. De politie kan niet bevestigen dat de daders iets buit hebben gemaakt.

Veel ruiten zijn gesprongen. Beeld Meike van Herk
Veel ruiten zijn gesprongen.Beeld Meike van Herk

Zoveelste plofkraak

De plofkraak is de zoveelste in een reeks. Bij een plofkraak in de Dorpsstraat in Ouderkerk aan de Amstel op 11 oktober was ook flinke schade ontstaan. Meerdere ramen en dakpannen waren gesneuveld. Twee weken eerder werd op de Van Limburg Stirumstraat in de nacht van zondag op maandag een poging gedaan tot een plofkraak, maar deze mislukte. Het explosief ging niet af.

Het aantal plofkraken door vooral Utrechtse en Amsterdamse criminelen op geldautomaten in met name Duitsland blijft enorm. Justitie gaat zwaardere straffen eisen. “Het duurt niet lang meer of er valt een dode bij een plofkraak.”

De schade is aanzienlijk en de koffietent kan dinsdag niet open. Beeld Het Parool
De schade is aanzienlijk en de koffietent kan dinsdag niet open.Beeld Het Parool
Plofkraak Haarlemmermeerstraat Beeld Het Parool
Plofkraak HaarlemmermeerstraatBeeld Het Parool
Plofkraak Haarlemmermeerstraat Beeld Ruben Koops
Plofkraak HaarlemmermeerstraatBeeld Ruben Koops
Plofkraak Haarlemmermeerstraat Beeld Ruben Koops
Plofkraak HaarlemmermeerstraatBeeld Ruben Koops
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden