Slapen op straat dreigt voor deel Vluchtgroep

Een deel van de Vluchtgroep heeft over enkele dagen geen opvang meer, maar krijgt geen bed, bad en brood van de gemeente. Dat mag niet, stelt de advocaat van de groep, Pim Fischer. Hij beroept zich op uitspraken van de rechtbank eerder deze maand en in mei.

De voormalige bewoners van de Vluchtkerk verblijven nu in de kerk van het Wereldhuis. Vlnr: Girma, Sami, Alemajehu en Amanuel Beeld Elmer van der Marel
De voormalige bewoners van de Vluchtkerk verblijven nu in de kerk van het Wereldhuis. Vlnr: Girma, Sami, Alemajehu en AmanuelBeeld Elmer van der Marel

Daarin werd gesteld dat ook vreemdelingen zonder een verblijfsvergunning recht hebben op een sobere basisvoorziening zoals bed, bad en brood. 'Onbegrijpelijk,' zegt Fischer. 'De burgemeester legt de uitspraak van de rechtbank gewoon naast zich neer.' De groep die op straat dreigt te komen, bestaat uit dertig leden en wordt wel de Smaragdgroep genoemd. Het zijn veelal Eritreeërs en Ethiopiërs van wie de asielaanvraag is afgewezen, bijvoorbeeld omdat ze geen identiteitspapieren hebben.

De dertig verbleven maanden in voormalig verpleeghuis De Wittenberg, met behulp van verschillende kerken, maar moesten daar zaterdag uit omdat het pand verbouwd gaat worden. Ze zijn nu op vijf plekken opgevangen, wederom veelal in kerken.

Eén van die locaties is het Wereldhuis aan de Nieuwe Herengracht. Tien vreemdelingen zijn daar ondergebracht in de voormalige wijnkelder. Ze slapen achterin, naast een elektrisch kacheltje. 'Het is voor een paar dagen,' zegt Matthias de Vries van de protestantse diaconie. 'De Wittenberg was voor drie maanden bedoeld en ze hebben daar maanden gezeten. Het komt steeds op ons neer, maar de gemeente is verantwoordelijk voor de opvang.'

Ziek
Girma uit Ethiopië is elders ondergebracht, maar maakt ook deel uit van de Smaragdgroep. Waar iedereen heen moet als de tijdelijke opvang van de kerken ophoudt? 'Ik weet het niet,' zegt hij. 'Maar zo kan het niet. Veel van ons zijn ziek. Ik heb diabetes. Ik weet niet waar we heen moeten. We leven met de dag.'

Op 1 november komt een nieuwe groep van veertien mensen op straat te staan. De veertien verblijven nu nog in de flat Hoogoord in Zuidoost, maar moeten daaruit. 'Mensen hebben zich al aangemeld bij het loket voor bed, bad en brood van de gemeente,' zegt vrijwilliger Henk Griffioen. 'Maar er is tegen de mensen van de Smaragdgroep gezegd dat ze al particuliere opvang hebben en dus niet in aanmerking komen.' De gemeente heeft 135 plaatsen beschikbaar gesteld binnen de bed-, bad- en broodopvang, maar die zit nu vol, zegt Jasper Karman, woordvoerder van de burgemeester.

Voorwaarde
'We willen niet méér plekken beschikbaar stellen, omdat we geen aanzuigende werking willen creëren.' Maar hoe zit dat dan met die uitspraak van de rechter dat wie geen opvang krijgt daar wel recht op heeft? 'Mensen hóeven niet op straat te staan,' aldus Karman. De gemeente verwijst daarbij naar wat het 'programma vreemdelingen' heet.

Dit houdt in dat je opvang kunt krijgen, maar daar zit wel de voorwaarde aan verbonden dat je meewerkt aan een terugkeer naar het land waar je vandaan komt. De gemeente is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter uit mei. De zitting is op 28 oktober. Tegen de uitspraak van deze maand kan ook nog beroep worden aangetekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden